Dopisy slavných | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Dopisy slavných

 (ara, lettersofnote.com, Profimedia.cz)

5:00 - V současnosti jsme zvyklí vyřizovat komunikaci především pomocí e-mailů, mobilních telefonů a dalších moderních zařízení. Není tomu ale tak dávno, kdy nejvyužívanější formou sdělování zpráv jinému člověku byl dopis. Chtěli jste někdy vědět, co si v dopisech píší třeba politici nebo herci? Co psal Fidel Castro, ještě jako puberťák, prezidentu Rooseveltovi? Proč odmítl prezident Kennedy svůj dopis podepsat? A co chtěl Mick Jagger po Andymu Warholovi? Tento týden byla velká část zajímavé korespondence odtajněna. A Nedělní Aha! pro vás připravilo to nejlepší z leckdy hodně zajímavých psaní.

..

Marilyn Monroe píše fanouškovi

Slavná sexbomba milovala šampaňské a fanoušek, který jí poslal láhev nějaké dobré značky, jí udělal obrovskou radost. Takovou, že musela sednout ke stroji a osobně poděkovat.

"Drahý pane von Fuehlsdorffe: Děkuji za vaše šampaňské. Do-šlo, já ho vypila a bylo mi líp. Díky ještě jednou. S úctou Marilyn Monroe"

Elvis Presley psal prezidentu Nixonovi

V roce 1970 předal osobně Elvis Presley ochrance prezidenta Nixona dopis, ve kterém předvádí velmi kvalitní vlezdo-prdelkovstí a nabízí se jako tajný protidrogový agent vlády. Dopis je dlouhý, tak jenom několik ukázek.

"Nepovažujte mě za nepřítele, nebo jak tomu vláda říká. Já tomu říkám Amerika miluji to... Vážený pane, vždycky vám budu k dispozici, udělám jakoukoliv službu, splním cokoli pro svou zem... Nepřeji si nic jiného než být jmenován tajným agentem... Jediné, co potřebuji, je pověření vlády... Jsem v hotelu Washington pod jménem Jon Burrows a budu tady, dokud nedostanu pověření federálního agenta... Udělal jsem si soukromou studii o zneužívání drog a komunistickém vymývání mozků... Zavolejte mi kdykoliv dnes večer nebo zítra..."(Dlužno dodat, že Presley odznak opravdu získal – pozn. redakce).

Kennedyho dopis bez podpisu

V roce 1961 kontaktoval newyorský publicista Leonard Lyons prezidenta Kennedyho poté, co viděl prodávat v obchodě jeho autogram za 75 dolarů. Prezidentova odpověď na sebe nenechala dlouho čekat.

"Drahý Leonarde,vážím si vašeho dopisu o obchodování s mým podpi-sem. Těžko uvěřit, že cena je nyní tak vysoká! Abych ale cenu uměle nesrážel dolů, tento dopis raději nepodepíšu."

Mick Jagger píše Andymu Warholovi

V roce 1971 vydali Rolling Stones své deváté album nazvané Sticky Fingers. Jeho obal vytvořil světoznámý umělec Andy Warhol (1928-1987) a byl vyhlášen jako třetí nejlepší obal historie pop music. Co napsal zpěvák skupiny Mick Jagger (66) Warholovi těsně před vznikem legendárního obalu?

"Milý Andy, mám opravdu radost, že uděláš obal pro naši novou desku. Posílám dvě krabice materiálů a nahrávku. Z mé krátké sladké zkušenosti: čím komplikovanější formát alba – to jest čím víc než jen stránky nebo přeložené stránky, tím víc se pos*re reprodukce a tím dýl to trvá. Nicméně nechám to ve tvých schopných rukou, udělej to jak chceš... A prosím, napiš, kolik peněz bys chtěl. Nepochybně tě bude kontaktovat v New Yorku pan Al Steckler s dalšími informacemi. Bude jistě vypadat nervózně a bude pořád říkat „pospěš si“, ale ber to s klidem."

Puberťák Castro píše prezidentovi USA

Naprosto unikátní je dopis z roku 1940, ve kterém tehdy čtrnáctiletý (v dopise si dva roky ubírá) kubánský chlapec Fidel Castro prosí amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta, aby mu poslal desetidolarovku, protože ji ještě nikdy neviděl. Castrova angličtina není mimochodem nic moc.

"Můj dobrý příteli Roosvelte, já neumím moc anglicky, ale vím, že vám moc chci napsat. Rád poslouchám rádio a jsem velmi šťastný, protože jsem slyšel, že jste byl zvolen prezidentem USA. Je mi dvanáct let. Jsem chlapec, ale myslím velmi dobře, ale nemyslím, že píšu prezidentovi USA. Pokud chcete, pošlete mi deset dolarů bankovku zelenou americkou v dopise, protože nikdy jsem neviděl desetidolarovou bankovku zelenou americkou a rád bych jednu měl. Neumím moc anglicky ale umím velmi hodně španělsky a předpokládám vy neumíte moc španělsky ale umíte velmi anglicky protože jste Američan ale já nejsem Američan. Jestli chcete železo na dělat vaše lodě já vám ukážu nejvíc železa v zemi. Jsou v Mayari Oriente, Kuba."

Únosci vydírají Charlese Lindbergha

Slavný letec, první člověk, který překonal sólovým letem Atlantský oceán, Charles Lindbergh, se stal v roce 1932 obětí zločinu, když jeho syna Charlese III. unesli a posléze zavraždili. Podle gramatických chyb a rukopisu vyděračského dopisu je jasné, že únosce nebyl žádný génius.

"Vážený pane! Mějte 50 000 dolarů připraueno 25 000 dolarů v 20 dolarových bankovkách 15 000 dolarů v 10 dolarových bankovkách a 10 000 dolarů v 5 dolarových bankovkách Za 2–4 dny vás budeme informovat kde máte předat penyze. Varujeme vás abyste nedělal žadynou půblicitu nebo abyste varoval policii dítě je v dobrí peči. Znamení pro všechny dopisy jsou podpis a tři díry."

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.