Diaz, Theron, Beckham... Život jim komplikuje úchylka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Diaz, Theron, Beckham... Život jim komplikuje úchylka!

I Charlize Theron má problém s obsedantně kompulzivní chorobou
I Charlize Theron má problém s obsedantně kompulzivní chorobou

11:30 – Máte svůj rituál, kterého se nehodláte za žádnou cenu vzdát? Vracíte se domů třikrát zkontrolovat, zda je zamčeno, nešlapete na spáry v chodníku, musíte mít vždy věci vyrovnané podle sebe? Nejste sami, tato nemoc trápí i celebrity!

Tento psychický problém, který se odborně nazývá obsedantně kompulzivní porucha. Projevuje se tím, že se člověk zabývá nepříjemnými myšlenkami a kvůli nim trpí silnou úzkostí, napětím či nepohodou. Bývají to nejrůznější obavy, že se něco přihodí nebo zanedbá a následky budou katastrofické. Nevyhýbá ani těm, kteří mají zdánlivě všechno, po čem normální »smrtelníci« touží.

Taková Cameron Diaz je proslulá tím, že se nikdy nedotkne kliky u dveří ve tvaru koule bez rukavice. Ani David Beckham se nechová úplně normálně. „Máme tři ledničky. Jednu na jídlo, druhou na saláty a třetí na nápoje.V té třetí na nápoje musí být obsah kvůli Davidovi symetricky seřazený,“ prozradila jeho manželka Victoria. Stejně tak Charlize Theron má svoji úchylku. „V mé pracovně musí být stále stejné věci na stejném místě. Neusnu, dokud nepřekontroluji, že je tam všechno tak, jak má být,“ prozradila.

I když taková choroba značně komplikuje život, v mírnějších formách se s ní dá normálně žít. Jsou ale i případy, kdy těžká formaobsedantně kompulzivní poruchy dohnala své oběti k úplnému osobnímu krachu a následně do psychiatrické léčebny. Ačkoliv si myslíte, že vaše forma je v mezích normy, odborníci varují – porucha se totiž může nečekaně rozvinout v peklo.

Cameron Diaz neotevře některé dveře bez rukavice.

David Beckham zas vyrovnává lednici.

Foto: ara

(eve)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.