Pohřeb režiséra Televarieté Pavla Háši (†80) - Vdova Fialová nepřišla, bojuje s plicní embolií! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pohřeb režiséra Televarieté Pavla Háši (†80) - Vdova Fialová nepřišla, bojuje s plicní embolií!

Pavel Háša a Květa Fialová.
Pavel Háša a Květa Fialová. (Aha! – Marek Pátek, Martin Hykl)

PRAHA – Když včera v půl dvanácté zajížděla rakev s režisérem Pavlem Hášou (†80) za oponu velké síně Strašnického krematoria, jeho žena Květa Fialová (77) myslela v pražském IKEMu na jediné: Musím vybojovat boj o vlastní život!

Když včera v půl dvanácté zajížděla rakev s režisérem Pavlem Hášou (†80) za oponu velké síně Strašnického krematoria, jeho žena Květa Fialová (79) myslela v pražském IKEMu na jediné: Musím vybojovat boj o vlastní život! Po smrti milovaného manžela ji zradilo srdíčko a na zdraví ji ohrozily i nemocné plíce. Proto nemohla muži říct ani poslední sbohem...

„Lékaři mamince nedovolili účastnit se pohřbu a já jsem za to upřímně ráda. Měla ucpávky v plicích, plicní embolii, k tomu dlouhodobě nemocné srdíčko. Táta byl dlouho nemocný. Je jasné, že i to se podepsalo na zdravotním stavu maminky. Říkala sice, že je na odchod táty připravená, ale na to se připravit nedá,“ řekla Aha! po pohřbu dcera zesnulého Zuzana Hášová, které se sice z očí řinuly slzy proudem, jinak byla i přes velkou bolest v srdci statečná. Její matka Květa Fialová si v nemocnici poleží minimálně ještě další týden a smutek ze ztráty životního partnera jí rozhodně k vyléčení nepomáhá.

Na včerejší pohřeb režiséra Televarieté přišla řada hereckých legend včetně Viktora Preisse, Luďka Munzara s Janou Hlaváčovou, Václava Postráneckého, který přednesl také jediný projev, či zástupci mladší herecké generace Dana Batulková a Kateřina HrachovcováHerčíková. Česká televize, pro kterou Háša točil řadu pořadů včetně Televarieté, se ale na dlouholetého pracovníka vykašlala. „Jsou tu jen jeho kamarádi z televize, vedení nedorazilo,“ podivoval se i kolega zemřelého režisér František Filip. Mezi věnci se skvěl jeden od herecké asociace, Českého filmového a televizního svazu a od herecké agentury Harlekýn. Od bývalého zaměstnavatele nic.

Kliknutím zvětšeteNa obřad trvající dobrou půlhodinu dorazil i Radek Brzobohatý. Stoupl si hned za lavice pro truchlící a při třetí písni už neudržel smutek na uzdě a musel si utírat mokré oči. Mimořádně dlouhý pohřeb zvládal jen těžce. Opíral se oběma rukama o lavice před sebou a sem tam si musel otírat zpocené čelo. A jak na zesnulého režiséra vzpomínali jeho kamarádi? „On ani nemusel nic režírovat, on nastolil takovou atmosféru, že to přišlo samo. Byl ke každému laskavý,“ vyprávěla Jana Hlaváčová.

„Televarieté bylo milé, slušné, krásné a takový byl i Pavel Háša,“ prohlásila Jiřina Bohdalová (Televarieté uváděla s Vladimírem Dvořákem), která na obřad dorazila asi deset sekund před jeho koncem.

„Pavel měl nádherný smysl pro humor a myslím si, že by nebyl rád, kdybychom byli smutní. Když jsem na natáčení něco udělala špatně, nikdy mi neřekl, že hraji hrozně a že se na to nedá dívat, ale řekl: Naděnko, hraješ krásně, ale divák by to nepochopil,“ vzpomínala i uslzená nejbližší přítelkyně Květy Fialové Naďa Konvalinková.

„Myslím si, že to byl miláček všech herců. Člověk se s ním cítil v bezpečí. Poznal jsem ho při práci, a dokonce i v soukromém životě. Jestli má být herec za něco vděčný, tak je to za to, že vždycky získával díky němu v tom svém hereckém prostoru jistotu. Byla tam vzájemná úcta a troufám si říct, že láska, protože on herce miloval,“ prozradil Viktor Preiss.

Háša zemřel 5. srpna v poledne ve spánku. Deset let trpěl Alzheimerovou chorobou. Posledních několik let s již velmi rozvinutou nemocí, která mu neumožňovala plnohodnotný život, strávil v pražském Gerontologickém centru a nevnímal okolí.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.