Karel Gott: Brutální výslechy rodičů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Karel Gott: Brutální výslechy rodičů!

Fotografie
Fotografie (internal)

5:00 (daz) – Že v dobách tuhé komunistické normalizace po vpádu »spřátelených« vojsk Varšavské smlouvy platily děti za »hříchy« svých rodičů, kvůli jejichž škraloupům nemohly studovat, je známé. Karel Gott (70) ale v létě 1971 zažil ještě krutější vydírání úřadů. Když se tehdy, ve svých 31 letech, rozhodl (spolu se členy své skupiny Jiřím a Ladislavem Štaidlovými) bez povolení zůstat v západním Německu, všemocná tajná policie (StB) se v Praze rozhodla drsně pomstít jeho rodičům!

Přísně tajné spisy StB

Hrozili: Přijdete o všechen majetek! * Syna už neuvidíte! * Zavřeme vás do kriminálu!

Kvůli nesmírnému stresu (mnohahodinové výslechy, zabavení majetku včetně nábytku a postelí, obstavení kont, vyhrožování vězením) se tenkrát dost přitížilo Gottově matce Marii (tehdy 60). Zpěvákovi přátelé si dodnes myslí, že hlavním důvodem Karlova návratu do vlasti nebyl pak příslib beztrestnosti a výhodnějších podmínek pro práci, ale právě strach o rodiče. Psychický teror ze strany StB se přesto na Marii Gottové krutě podepsal a šest let poté umírá.

Deník Aha! získal dosud tajné materiály tehdejší StB, která »kauzu Gott« tenkrát řešila. Dnes přinášíme v pořadí už třetí díl: oficiální protokoly z výslechů rodičů Karla Gotta a rodičů bratrů Štaidlových. Suchá úřední řeč protokolů ale nevypovídá nic o tom, jakým stresem si při nich především Gottovi rodiče prošli. Museli snášet vyhrožování, že už svého syna nikdy neuvidí. Že zpěvákův otec Karel Gott starší (tehdy 59, zemřel v roce 1982), úředník ministerstva strojírenství, bude vyhozen z práce. Že navíc on i jeho manželka budou obviněni z finančních machinací a skončí ve vězení.

Tohle neměl nikdo vidět!

Karel a Marie Gottovi.

Foto:

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.