Jaroslav Moučka: Stydí se za bratra! Kvůli politice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jaroslav Moučka: Stydí se za bratra! Kvůli politice!

Jaroslav Moučka byl především v sedmdesátých letech minulého století hodně obsazovaným a velmi populárním hercem. O jeho fotografi i s autogramem byl tenkrát velký zájem.
Jaroslav Moučka byl především v sedmdesátých letech minulého století hodně obsazovaným a velmi populárním hercem. O jeho fotografi i s autogramem byl tenkrát velký zájem. (: ČTK, archiv)

KARDAŠOVA ŘEČICE – Populární herec Jaroslav Moučka (82), který se v posledních letech kvůli Parkinsonově nemoci stáhl do ústraní, před lety odvrhl svého bratra Milana (84)!

Populární herec Jaroslav Moučka (82), který se v posledních letech kvůli Parkinsonově nemoci stáhl do ústraní, před lety odvrhl svého bratra Milana (84)! Roztržka v rodině legendárního herce, známého z takových seriálů jako Život na zámku, Chalupáři, Byl jednou jeden dům či Okres na severu, vznikla kvůli Milanově angažovanosti při politické štvanici komunistů s Miladou Horákovou!

Jaroslavův bratr Milan Moučka byl v padesátých letech velitelem vyšetřovatelů StB v pražské Ruzyni. Podílel se na mučení lidí, jehož cílem bylo, aby se přiznali k nikdy nespáchaným zločinům, přesně jako v případě Milady Horákové, která díky tomuto »vyšetřování« skončila na šibenici. „Když jsem se dozvěděl, co dělá... že je to nějaké podivné... přestal jsem s ním mluvit. Bylo to těžké životní rozhodnutí, odvrhnout bratra, kterého jsem měl rád,“ přiznal Jaroslav Moučka pro časopis Týden, který se v aktuálním čísle věnuje profilu jeho rodiny. Dnes si prý oba bratři sotva zavolají na narozeniny.

Sám Jaroslav Moučka však byl také dlouhá léta členem Komunistické strany. „Pocházíme oba z naprosté chudoby, žili jsme hrozně. Mysleli jsme si, že to snad bude lepší,“ vysvětluje v Týdnu manželka Jaroslava Moučky Jiřina. V roce 1968 Jaroslav Moučka ze strany vystoupil, ale v roce 1977 byl nátlakem přinucen k návratu. A právě tehdy za »odměnu« získal svou nejslavnější roli – tajemníka Pláteníka v seriálu Okres na severu scenáristy Jaroslava Dietla. „Nelituji, že jsem ji hrál, byla to krásně napsaná role o slušném člověku,“ říká Moučka o roli komunistického funkcionáře Pláteníka. Dnes žije Jaroslav Moučka zcela v ústraní. Naposledy, už nemocný, si zahrál v pokračování seriálu Život na zámku. Trápí jej zákeřná Parkinsonova nemoc, a podzim života tak tráví s manželkou v Kardašově Řečici.

Parkinsonova choroba

Jedná se o onemocnění nervového systému, části mozku, kterou trpí především staří lidé nad 65 let. „Jejím příznakem jsou zpomalený pohyb, svalová ztuhlost a převážně klidový třes ruky,“ uvádí lékař Jan Kadleček s tím, že postupem nemoci se mění i řeč nemocného, přidávají se problémy s polykáním a deprese. Nemoc se může objevit za mnoho let po prodělaném virovém zánětu mozku, po dlouhém užívání antidepresiv nebo po otravách alkoholem. Výjimkou však není ani dědičnost. Mezi nejznámější osobnosti postižené Parkinsonovou chorobou patřil papež Jan Pavel II., boxer Muhammad Ali nebo legenda americké country hudby Johny Cash.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.