Zedník Lorenc z Na Samotě u lesa František Řehák (85): Žije, ale... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zedník Lorenc z Na Samotě u lesa František Řehák (85): Žije, ale...

Fotografie
Fotografie (internal)

5:00 – Cihlu do ruky nevezme, ale odborník je to na slovo vzatej. Herec František Řehák (85) alias líný zedník Lorenc vstoupil díky včera na Nově reprízovanému filmovému hitu Na samotě u lesa do filmové historie už v roce 1976 a jeho hlášky zná snad každý. Co se ale děje s Lorencem-Řehákem dnes, po více než třiceti letech? Stáří si vybírá svou daň. Stařičký herec pomalu přestává chodit a hrozí, že skončí jako jeho nejslavnější fi lmová postava – na vozíku!

„Pan Řehák byl náš výjimečný herec. Bohužel už nemůže na jeviště, je to stařičký pán. V televizi to ještě nějak uhraje, ale v divadle to bohužel už nejde. Když ho čas od času potkám, sotva se chudák šourá, moc těžko se pohybuje. Život už je takový,“ povzdechl si Václav Kožušník, ředitel olomouckého divadla, v němž Řehák exceloval v mnoha divadelních rolích. Těch má za celý život na kontě na šest tisíc! I v televizi a filmu byl plodný: natočil přes 160 filmů a televizních inscenací, jako abbé v Rozmarném létě a coby Lorenc ze Samoty u lesa je ale nejslavnější.

Řehákův Lorenc měl aspoň tu výhodu, že si život zpestřoval jedním lahváčem za druhým. Sám kumštýř nemůže ani to. „Někdy se k nám přijde podívat na generálku, ale po chvíli vstane a pomalu odchází. Říkal, že už nemůže ani příliš dlouho sedět a že je unavený,“ krčí rameny Kožušník.

Celoživotně mimopražský herec nyní s rodinou (má dva syny a čtyři vnuky) pobývá na chalupě, kterou má u Šumperka. Po konci divadelní kariéry se stáhl do ústraní. „I když je moc nemocný, manželka Věra se o něj vzorně stará a moc mu pomáhá,“ dodává bývalý šéf Řeháka. Ten se naposledy objevil loni v televizním filmu Jitky Němcové Setkání v Praze, s vraždou nebo Obsluhoval jsem anglického krále (2006) svého »dvorního režiséra« Jiřího Menzela.

František Řehák dnes.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.