František Filipovský promluvil ze záhrobí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

František Filipovský promluvil ze záhrobí!

František Filipovský
František Filipovský (ČTK – René Fluger, Michal Doležal, Pavel Khol)

5:00 – Největší hvězda české dabingu všech dob, František Filipovský (†86), nedávno namluvila další film francouzské herecké legendy Louise de Funèse (†68)! Šestnáct let po své smrti! Pomohl mu v tom mistrně imitátor Václav Faltus (52) a odborníci jásají: Tenhle Funès vážně nemá chybu!

Faltus totiž nyní nadaboval u nás neznámou, ale znalci vysoce oceňovanou černobílou komedii Jak vyloupit banku. Louis Germain David de Funès de Galarza, jak se celým jménem legendární francouzský komik jmenuje, v ní ztvárnil zkrachovalého obchodníka Victora Garniera, jehož obchod sousedí s bankou, a tak se ji rozhodne vykrást. I když jde o komedii z roku 1963, dvorní dabér Funèse František Filipovský nikdy nedostal příležitost ukázat v ní své mistrovství. Po jeho smrti se pokoušeli některé Funèsovy filmy namluvit hned tři Jiří – Lábus, Krampol nebo Císler – u diváků ale vesměs nepochodili.

„Už kdysi na konkursu na Funèse jsem jim říkal, že jediná možnost je imitace. Po Fildovi je všechno ostatní kamikadze. Nemrzí mě, že jsem přišel o kšeft. Horší je, když v televizi dávají nově nadabované Belmondovy Veselé Velikonoce, za jejichž dabing jsem dostal ocenění. Tam se mě to dotýká, tady to Vaškovi přeju,“ skládá poklonu imitátorovi zatím nejúspěšnější následovník Filipovského Jiří Krampol.

Václav Faltus

„Nejsem herec, takže to byl velký risk. Co mi chybělo v hereckém umu, to jsem snad dohnal nadšením a dobře nastudovanou dynamikou projevu pana Filipovského. Když prý daboval on, chodily se na něj dívat delegace, protože u toho dělal větší gesta než originál. A já se do té postavy vžil podobně. Mluvil jsem tím hlasem i o přestávkách a některé hlášky mimo scénář si režisér nahrál a dají je do bonusů na dévédéčko,“ svěřil se nám Faltus. „Ten hlas je ale těžký, musíte ho pořádně vytlačit z hrdla. Pár dní po dabingu jsem si musel dát bobříka mlčení a to bylo pro mě utrpení,“ směje se upovídaný Faltus, který si nyní vychutnává nově hlasy Iva Šmoldase, knížete Karla Schwarzenberga, Patrika Hezuckého nebo koulařky Heleny Fibingerové. Už na podzim se také představí v talk show Mistr GS na Nově.

DAVID ZÁPAL

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.