Olina Matušková - Odmítla Waldemarovu sochu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Olina Matušková - Odmítla Waldemarovu sochu!

Olina Matušková
Olina Matušková (Aha! – Martin Přibyl)

PRAHA – Vdova po »Slavíkovi z Madridu« Waldemaru Matuškovi (†76) Olina Matušková (60) odmítla převzít manželovu bystu! Přišla tak o jedinečnou šanci odvézt si do svého domu na Floridě Matuškovu podobiznu, která byla vyhotovena před šesti lety k jeho sedmdesátinám.

Vdova po »Slavíkovi z Madridu« Waldemaru Matuškovi (†76) Olina Matušková (60) odmítla převzít manželovu bystu! Přišla tak o jedinečnou šanci odvézt si do svého domu na Floridě Matuškovu podobiznu, která byla vyhotovena před šesti lety k jeho sedmdesátinám. „Říkala, že je to moc velké a nemá to kam dát,“ říká sochař Josef Nálepa (74).

Když sochař Josef Nálepa před lety souhlasil, že zvěční zpěváka Waldemara Matušku, netušil, jaký bič si na sebe uplete. Olina Matušková totiž byla proti! „Od samého počátku byla proti tomu, abych ho portrétoval. Nelíbilo se jí to a já nevím proč,“ svěřil se deníku Aha! sochař, který se s Matuškou seznámil pár dní před jeho emigrací a setkání po letech jej velmi ranilo. „Tehdy byl plný síly a elánu. Když jsem ho viděl po letech ve svém ateliéru, byl to už starý, unavený muž. Byl strhaný životem, až jsem se leknul. Už se vůbec neusmíval,“ pokračuje Nálepa, který ale Matušku zpodobnil s elánem a dodal mu do obličeje opět život.

Jenže ani tak Blechová myšlenku sochy nepřijala. „Ona nesouhlasila s tím, aby socha byla taková, jak si ho všichni pamatovali. Prohlásila, že se jí to nelíbí, a už tehdy ji nechtěla domů,“ vzpomíná sochař.

Není se co divit, třeba Olině přišla myšlenka, že by měla doma sochu manžela, morbidní a divná. Jenže Nálepa trvá na svém. „Každý takový velikán musí mít svou sochu. A když jsem se dozvěděl tu smutnou zprávu, vyrobil jsem tomu podstavec a po domluvě s ředitelem Žofína panem Hrubým jsem ji tam odvezl, aby stála vedle rakve. Ale nestála tam. Pídil jsem se proč, ale nedostal jsem žádnou odpověď. Pak mi Hrubý řekl, že to od začátku rodina zamítla,“ vysvětluje smutně umělec, který má nyní u sebe sochu českého zpěváka a čeká, jestli si pro ni rodina někdy přijde. „Mám ji u sebe, a pokud ji někdy paní Matušková bude chtít, je tu pro ni,“ dodává Nálepa.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.