PRVNÍ FOTO z časopisu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

PRVNÍ FOTO z časopisu!

 (: ara)

PRAHA – Waldemar Matuška byl celý život vděčným objektem zájmu médií. Aha! se podařilo najít jeho vůbec první fotografi i otištěnou v celostátním periodiku. Časopis Mladý svět zveřejnil v roce 1961 materiál o tehdy ještě mladém Divadle Semafor.

Kromě textu Jiřího Suchého je tu i velká fotografi e Waldemara Matušky.

Zpěvák je na ní zachycen společně s Evou Pilarovou během úspěšného představení Zuzana je zase sama doma. Stejná fotografie, ve zmenšeném formátu, je i na obálce tohoto čísla Mladého světa. Hned další rok se s fotografiemi Matušky i rozhovory s ním doslova roztrhl pytel. Společně s Evou Pilarovou totiž s písní Ach, ta láska nebeská vyhráli cenu Píseň roku a on sám se stal historicky prvním vítězem ankety Zlatý slavík.

A tohle je poslední, co o něm komunisté napsali

Ze západních sdělovacích prostředků jsme se dozvěděli, že známý československý zpěvák Waldemar Matuška se svou ženou Olgou Blechovou požádal o politický azyl ve Spojených státech amerických, kde trávil dovolenou. V zahraničním večerním vysílání amerického rozhlasu dne 2. září vysvětloval tento krok tím, že se prý u nás nemohl svobodně vyjadřovat před naším obecenstvem. U našich čtenářů musí takové »zdůvodnění« vyvolat přinejmenším údiv. Není totiž u nás mnoho zpěváků, kteří se tak často objevují na veřejnosti, v televizi a rozhlasu, kteří natočili tolik gramofonových desek a kazet. Waldemar Matuška si nepochybně získal popularitu, kterou svým činem zpochybnil. Na otázku redaktora Hlasu Ameriky, co bude ve Spojených státech amerických ve svých čtyřiapadesáti dělat, odvětil, že neumí nic jiného než zpívat. Nepochybujeme, že také Waldemar Matuška bude patřit k těm, kteří se dožijí jen velkého zklamání.

Rudé právo, 4. září 1986

Kliknutím zvětšete

Jeho slova z rozhovorů

O popularitě

  • Popularita mi byla nepříjemná jen tehdy, když na mě přiopilý pobuda řval, že žiju za jeho peníze. Maminka říkala: Když budeš slavnej, musíš si zvyknout, že budeš mít přátele i nepřátele.
  • Holky, běžte domů, maminka vaří psí nohu – tohle říkal ctitelkám, před kterými musel občas utíkat ulicemi se zvednutým límcem. Jedna z fanynek mu jednou ustřihla kus kravaty.

O rodině, o Gottovi

  • Maminka (zpěvačka vídeňských operetních divadel – pozn. red.) samozřejmě uměla česky a mně se zdálo, že mluví česky správně. Ale lidi si z ní dělali legraci, protože měla některé zvláštní obraty, třeba »Jest velmi důležito«. Ale když se rozčílila, to jí ta čeština šla dost dobře!
  • S bratry se nestýkám. Vím jen, že žijí v Německu. Víte, bude vám to možná znít krutě, ale nejlepší je, když je člověk sirotek. O nikoho se nemůže opřít, od nikoho nemůže chtít pomoc, musí se holt postavit sám na svý vlastní hnáty.
  • Gott se dře, učí se jak blbej a je první. Já nedělám nic a jsem druhej.

O emigraci

  • Emigroval jsem kvůli udávání. Například když bouchnul Černobyl, tak se našeho kytaristy na jevišti ptali, proč se přestěhoval do Čech. Protože tady rostou víc houby, řekl. A já na to: Letos houby nesbírat! Hned druhý den mi fízlové volali, co to jako mělo znamenat?
  • K emigraci jsem byl prakticky donucen. Víte, když jdete po ulici a najednou vidíte, jak někdo tříská o zeď vaším sedmiletým dítětem, tak se to ve vás zlomí. Řeknete si, tak tohle ne.
  • Ve Státech se mě ptali: Co budeš dělat? Odpovídal jsem: To je jasné, zpívat. Nic jiného neumím. Tak jsem zpíval. Tady jsem za představení dostával 600 nebo 900 korun. Tam v přepočtu 50 tisíc. Ale v tom to opravdu není.

O komunistech

  • Komunismus není cesta kupředu. Vždycky se to zvrhne, nikdy si lidé nemohou být rovni. Protože nejsou stejně schopní.
  • Nikdy jim neodpustím, že vraždili lidi, ničili rodiny, zavírali dětem táty, mámy...
  • Nechápu, jak ještě někdo může v tomto státě po tolika letech, kdy se tady zavírali a vraždili lidé, volit tuto stranu. Vím, že se označují za demokratickou partaj, ale je to nesmysl. Komunisté nemohou být demokraty, komunistům šlo vždy jen o zplundrování světa, o jejich prospěch a koryto.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.