Nedělní Aha! prosí za Waldemara Matušku (†76): Proboha, nechte ho odejít důstojně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nedělní Aha! prosí za Waldemara Matušku (†76): Proboha, nechte ho odejít důstojně!

Okolo pohřbu českého velikána se rozehrálo nepříjemné divadlo. Zbytečně.
Okolo pohřbu českého velikána se rozehrálo nepříjemné divadlo. Zbytečně.

➤ Dohady kolem pohřbu! ➤ A už začíná boj o dědictví! Nechutné. Řadě lidí ještě nezaschly slzy na tvářích poté, co se dozvěděli o smrti legendárního zpěváka Waldemara Matušky a už se kolem jeho poslední cesty roztočil nevídaný kolotoč polopravd a zkreslených faktů.

Nechutné. Řadě lidí ještě nezaschly slzy na tvářích poté, co se dozvěděli o smrti legendárního zpěváka Waldemara Matušky a už se kolem jeho poslední cesty roztočil nevídaný kolotoč polopravd a zkreslených faktů. Nejbolestněji zřejmě všechny zasáhly dohady o tom, zda bude zpěvák pohřben do země, nebo zpopelněn, což za života kategoricky odmítal. Nedělní Aha! za všechny, kteří měli »Slavíka z Madridu« alespoň trochu rádi, prosí: nechte ho odejít s úctou, kterou si zaslouží!

Jak bude probíhat smuteční obřad?

Poslední rozloučení s Waldemarem Matuškou se uskuteční až 18. června na pražském Žofíně, tedy téměř skoro tři týdny po jeho smrti. Důvodem je složitý převoz rakve do Prahy a také to, že rodina nechtěla obřadem vrhnout stín na chystaný narozeninový koncert Karla Gotta (69), který se koná 11. června. Očekává se, že na pohřeb dorazí tisíce lidí. Rozloučení bude rozděleno na dvě části. Samotný obřad se uskuteční v paláci na pražském Žofíně, tedy shodou okolnosti v místě, kde naposledy před necelými dvěma lety Matuška koncertoval. Na pódiu bude vystavena rakev a smutečním hostům bude k dispozici i kondolenční kniha. Vystoupí i několik řečníků včetně prezidenta Václava Klause (67). Během obřadu zahraje Matuškův slavný K. T. O. Band a zazpívá Helena Vondráčková a zřejmě i Karel Gott. Obřad bude doprovázet také reprodukovaná hudba s největšími hity, jejichž výběr sestaví Matuškova žena Olinka (60). Výtvarná podoba pozvánek k poslednímu rozloučení je starostí akademického malíře Kristiana Kodeta (60), který byl velký zpěvákův přítel.

Poslední přání zůstane nevyslyšeno...

Waldemar Matuška si prý vždy přál pohřeb do země, ale nakonec bude s největší pravděpodobností zpopelněn. Údajně o to žádal i svou ženu Olinu. Jenže tohle přání mu milovaná choť splnit nemůže, ani kdyby chtěla sebevíc. Aby totiž mohl být Walda pohřben do společné hrobky národních velikánů, která je součástí hřbitova na pražském Vyšehradě, musí být jeho tělo zpopelněno. Na tomto hřbitově se totiž nepohřbívá do země, ale ukládají se zde pouze urny. „Olinka rozhodla o kremaci. Pro splnění Waldových přání ale dělá maximum. Jeho tělíčko přiveze do Čech, bude mít i obřad, jaký si přál. Po rozloučení ale bude žeh a uložení urny na Slavíně,“ řekl Aha! manžel Heleny Vondráčkové (61) Martin Michal (50), který se na organizaci pohřbu podílí s Petrem Kratochvílem a Martinem Kutou. Co bude vytesáno na náhrobní desce a jestli hrobka bude ze žuly, mramoru nebo růžového kamene, o tom rozhodne Waldova manželka Olina poté, až přiletí do Čech. Pravděpodobně přicestuje až před pohřbem a údajně pro svůj pobyt přijala pozvání do vily Heleny Vondráčkové v Řitce.

Největší kamarádi na pohřeb nepůjdou!

Přestože se na pohřbu očekává účast tisíce lidí včetně známých osobností, někteří velcí kamarádi na poslední rozloučení s Waldou nedorazí. Například exmanžel Lucie Bílé (43) Petr Kratochvíl (58), který byl Matuškův dlouholetý kamarád a stejně jako on žil na Floridě a v emigraci s Matuškou zažil lesk i bídu. „Na pohřby nechodím ani svým nejbližším. Nikdo mě tam nedostane,“ vysvětlil Kratochvíl. Stejně tak na pohřeb nedorazí ani zpěvákova kolegyně a velká kamarádka Eva Pilarová (69). „Kvůli práci nemohu. Je to ale shoda náhod. Já ten den odlétám do Moskvy. Pošlu věnec, to bude tak všechno,“ sdělila Aha! Pilarová.

Ostuda: Už začal boj o dědictví!

Hrůza! Ještě se s Waldou nerozloučili a už začal boj o jeho peníze! V sázce jsou tučné zisky za tantiémy od rádií a televizí za Matuškovy písničky a za prodej cédeček. A ty půjdou v nejbližší době do milionů korun! První vyrazil do bitvy jeho prvorozený syn Miroslav (55), který žije v Německu a se svým otcem se 26 let neviděl. „Slyšel jsem, že otec všechny vydělané peníze přepisoval na svou třetí manželku. Předám to právníkovi, který mě zastupuje v Čechách,“ svěřil se Aha! Matuška mladší. Spekuluje se také o tom, že ho jeho slavný otec vydědil. To ovšem mladý Matuška odmítá. Se svou macechou Olgou Matuškovou se už od smrti Waldy zkontaktoval, dědictví prý ale spolu zatím neřešili.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.