Zdrcený Somr nezvládl loučení - Národní divadlo pohřbívalo legendu, herce Miroslava Doležala! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zdrcený Somr nezvládl loučení - Národní divadlo pohřbívalo legendu, herce Miroslava Doležala!

Jiří Somr byl ze smrti kolegy Miroslava Doležala tak zdrcen, že raději postával v ústraní. Nedržel ani čestnou stráž u jeho rakve.
Jiří Somr byl ze smrti kolegy Miroslava Doležala tak zdrcen, že raději postával v ústraní. Nedržel ani čestnou stráž u jeho rakve. (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – Zdrcený Jiří Somr včera jen stěží dokázal ustát poslední rozloučení s nejstarším členem činohry Národního divadla Miroslavem Doležalem (†90). Herci, který působil v angažmá »Zlaté kapličky« přes padesát let a zemřel v neděli, přišly dát poslední sbohem desítky lidí.

Zdrcený Jiří Somr včera jen stěží dokázal ustát poslední rozloučení s nejstarším členem činohry Národního divadla Miroslavem Doležalem (†90). Herci, který působil v angažmá »Zlaté kapličky« přes padesát let a zemřel v neděli, přišly dát poslední sbohem desítky lidí.

„Dorazili jeho největší kolegové a ti nejbližší,“ komentoval Doležalův pohřeb tiskový mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Přibližně ve dvě hodiny se ve foyeru historické budovy divadla sešlo na padesát smutečních hostů, aby uctili památku herce, který proslul především jako Karel IV. v letních inscenacích na Karlštejně.

Doležal už v posledních třech letech nevystupoval, přesto však David Prachař mluvil o jeho životě tak, jako by na divadelních prknech stál ještě včera. Rozloučení s hereckým velikánem si nenechali ujít ani David Matásek, prezident Herecké asociace Václav Postránecký či nezdolná pětaosmdesátiletá herecká matadorka Luba Skořepová.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete
Kdo byl Miroslav Doležal?

Kliknutím zvětšete10. února 1919 – 12. dubna 2009
Vystudoval brněnskou konzervatoř (1943). Po pěti letech v brněnském Českém lidovém divadle (dnešní Národní divadlo Brno) odešel do pražského Národního divadla, kterému zůstal věrný až do konce kariéry. Od roku 1952 plných dvaadvacet sezon představoval na Karlštejně Karla IV. v představeních Noci na Karlštejně. Jeho životní rolí byl zvěrolékař a starosta Rýdl ve filmu Vlčí jáma. Objevil se i v husitské trilogii Jan Žižka, Jan Hus a Proti všem či v seriálu Sňatky z rozumu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.