Slečny Bojanovská, Hantlová. O kom je řeč? O slavných Češkách a jejich jménech za svobodna. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Slečny Bojanovská, Hantlová. O kom je řeč? O slavných Češkách a jejich jménech za svobodna.

Alice Bendová
Alice Bendová  (: Marek PÁTEK, Dalibor PUCHTA, archív)

Na plátnech kin vypadají skvěle, z jejich zpěvu se nám tají dech... Známe je prostě jako hvězdy obdivované generacemi fanoušků. Jak se však tyhle ženy jmenovaly za svobodna či na začátku umělecké kariéry?

Proč si změnily nebo naopak ponechaly svá příjmení?

Slečna Alice Veselá
Dnes Alice Bendová (32)

Sexy herečka, která se původně věnovala reklamám a modelingu, našla v posledních letech uplatnění v mnoha televizních a filmových rolích. Zahrála si ve filmu Báječná léta pod psa a objevuje se třeba v Rodinných poutech. Po sňatku s podnikatelem Václavem Bendou převzala jméno manžela, které se postupem času stalo synonymem ženské krásy a přitažlivosti.

Slečna Věra Šolínová
Dnes Věra Martinová (46)

Naše nejznámější country zpěvačka se původně jmenovala Šolínová a pro uměleckou kariéru si zvolila zvučnější umělecké příjmení Martinová. Nové a už zaběhnuté jméno, které se za léta zpívání stalo mezi fanoušky pojmem, si ponechala i po svatbě s hudebníkem Jaroslavem Petráskem.

Slečna Jana Petrů
Dnes Petra Janů (53)

Bylo jí skoro dvacet, když se pod původním jménem začala prosazovat na české hudební scéně a získala angažmá v divadle Semafor. Protože v té době a hlavně v šedesátých letech byla populární ještě jedna zpěvačka Jana Petrů (nazpívala třeba písně k filmovému muzikálu Starci na chmelu), musela si jméno změnit. Zvolila nejjednodušší řešení a příjmení s křestním jménem si jen prohodila. Nové jméno si ponechala i po svatbě se svým manažerem Michalem Zelenkou.

Slečna Heidi Hantlová
Dnes Heidi Janků (43)

Mamince se líbil film Heidi, děvčátko z hor, a tak bylo o křestním jménu budoucí zpěvačky rozhodnuto. Od devatenácti let, kdy se Heidi Hantlová poprvé vdala, převzala manželovo jméno Janků, které používá dodnes. „Po rozvodu jsem už byla pod tímto jménem známá jako zpěvačka, tak jsem si ho nezměnila ani po svatbě s nynějším manželem Ivo Pavlíkem. Stejně mi říkal, samozřejmě s nadsázkou, že bych si jeho příjmení musela zasloužit,“ směje se Heidi. Na počátku kariéry chtěla být pouze Heidi, ale v době socialismu to prý nešlo.

Slečna Magdalena Podivínská
Dnes Magdalena Dietlová (60)

Po své první svatbě vystupovala v ostravské televizi už jako Přikrylová. „Tam mě poznal můj druhý muž Jaroslav a do roka a do dne změnil mé jméno na Dietlová. Na tuhle změnu jsem si zvykala ráda, ale pomalu. Znamenala pro mě dost velkou ztrátu soukromí. Moje okolí, které dříve nebylo našemu vztahu nakloněno, si naopak zvyklo překvapivě brzo,“ vzpomíná vdova po úspěšném scenáristovi Jaroslavu Dietlovi, který stvořil třeba legendární Nemocnici na kraji města.

Slečna Eva Trejtnarová
Dnes Eva Hudečková (56)

Kdysi známá a obsazovaná herečka Eva Trejtnarová si po svatbě s houslovým virtuosem Václavem Hudečkem nenechala své původní jméno, jak bývá v branži zvykem, ale přijala manželovo. Ne proto, že bylo ještě slavnější, důvody byly zcela prosté. Nechtěla používat obě jména a jako vdané ženě jí připadalo divné ponechat si původní příjmení. Aby nepůsobilo nepatřičně například při společném ubytování s manželem v hotelovém pokoji. Navíc se jí nové jméno líbilo. I přesto ji někteří herečtí přátelé dodnes oslovují Trejtnarko.

Slečna Eva Bojanovská
Dnes Eva Pilarová (67)

Brněnská rodačka Eva Bojanovská nechala dívčí jméno v Brně. V hlavním městě, kam se odstěhovala a kde začala kariéru zpěvačky, ji už znali jako Evu Pilarovou. „Vzpomínám si, že když jsem krátce před první svatbou natáčela v televizi pořad Dva špekáčky a táborák, jmenovala jsem se stále ještě Bojanovská. Budoucí manžel mi však tenkrát řekl, že až se to bude vysílat, budu už stejně Pilarová – tak jsem se vlastně přejmenovala s předstihem. Na zaběhnutém příjmení už nic nezměnily ani další dvě svatby – druhá se zpěvákem Jaromírem Mayerem ani třetí s Janem Kolomazníkem. Honza s ponecháním původního jména Pilarová předem souhlasil,“ říká Eva.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.