Dana Vávrová (†41) zemřela - Poslední slova filmové Leontýnky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dana Vávrová (†41) zemřela - Poslední slova filmové Leontýnky

Dana Vávrová byla krásná žena.
Dana Vávrová byla krásná žena. (: ČTK)

Jako blesk z čistého nebe. Přesně tak Česko zastihla v pátek zpráva, že Dana Vávrová, představitelka roztomilé Leontýnky z dětské komedie Ať žijí duchové! (1977) ve čtvrtek zemřela.

Lásko, drž mě za ruku...

Bylo jí teprve 41 let a další život jí přervala zákeřná rakovina! Dana už v 19 letech odjela z Československa kvůli lásce k mnohem staršímu muži. Mnozí ji kvůli tomu zatracovali, ale ona si nedala poroučet. Po těžkých začátcích v Německu se právě tam stala uznávanou herečkou a režisérkou. A tohle je celý příběh Dany Vávrové, která odešla tak děsivé mladá...

Leontýnko, křičely děti
Dana se narodila v Praze 9. srpna 1967 a už jako malou ji okouzlilo prostředí divadla a filmu. Ještě jí nebylo ani 10 let, když dostala nabídku, aby si zahrála v Lipského dětském filmu Ať žijí duchové! A právě film plný pohádkových postav z ní udělal hvězdu, která, kamkoliv se pohnula, slyšela dětské hlásky, které na ni volaly: „Leontýnko!“ Role dcery rytíře Brtníka z Brtníku, kterého si zahrál Jiří Sovák (†79), jí přinesla i další role v televizních seriálech a filmech – Jak se točí Rozmarýny, My všichni školou povinní nebo Arabela. Není divu, že dospívající Dana se vrhla na studium konzervatoře. Ještě než dospěla, se však poprvé setkala s člověkem, který jí navždy změnil život.

Mnichovská láska
Ve tinácti letech se Dana dostala k natáení v zahranií. Západonmecká produkce si ji vybrala pro roli židovské dívky Janiny Dawidowiczové v seriálu o osudech židovské rodiny za 2. svtové války Ein Stück Himmel (Kousek nebe). Když pak natáela i druhý cyklus tohoto seriálu, sblížila se s kameramanem a režisérem Josephem Vilsmaierem (69). Ani vkový rozdíl 28 let nepekážel jejich lásce, a tak se za nj Dana ve svých devatenácti letech vdala a odešla za ním do Mnichova, což mnozí v tehdejším Československu nenesli zrovna dobře, a o populární herečce se tak u nás dokonce nemohlo příliš ani psát.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Německo u nohou
Dana se postupn prosazovala i v Nmecku, kde z její lásky pišly na svt ti dcery – Janina, Theresa a Josefina. Dana mezitím natoila jeden z nejúspšnjších nmeckých film Herbstmilch (Podzimní mléko; 1988), který vypráví o život na bavorském statku bhem nacistické éry. A pozdji se zaala prosazovat také jako režisérka.

Utajená rakovina
To, že u Dany propukla rakovina, vdli jen její nejbližší. Boj se zákenou nemocí trval tém rok. Lékai Vávrové diagnostikovali rakovinu dložního hrdla. Terapie a léky bohužel nezabíraly. Pidaly se metastázy na játrech a plicích. Rakovina se rozšíila do celého tla. Posledních pt dn života Dany bylo kritických. Z noci na tvrtek byla pijata na klinice v Mnichov. V posledních hodinách jejího života o ni peoval primá E. R. Weissenbacher, rodinný pítel, který pivedl na svt její dv dcery. U jejího lžka stáli manžel Joseph Vilsmaier a dcery Josefina (16) a Theresa (19), kteí se s ní spolen rozlouili. Poheb Vávrové se uskutení v pátek, zúastní se jej pouze rodina a nejbližší píbuzní.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.