Zdeněk Rytíř (64): Bojuje o život! Autor hitů Zvonky štěstí, Pověste ho vejš... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zdeněk Rytíř (64): Bojuje o život! Autor hitů Zvonky štěstí, Pověste ho vejš...

PRAHA – Zatímco celý národ upírá zrak k motolské nemocnici, kde je hospitalizován Václav Havel (72), nikdo netuší, že jen o pár pokojů dál o svůj život bojuje další český velikán. Zdeněk Rytíř (64), geniální textař, autor hitů Pověste ho vejš, Tam u nebeských bran, Zvonky štěstí či Hej, Jude, ale i první velká láska zpěvačky Heleny Vondráčkové (61).


Exmilenka Helena Vondráčková: Bojím se...

PRAHA – Zatímco celý národ upírá zrak k motolské nemocnici, kde je hospitalizován Václav Havel (72), nikdo netuší, že jen o pár pokojů dál o svůj život bojuje další český velikán. Zdeněk Rytíř (64), geniální textař, autor hitů Pověste ho vejš, Tam u nebeských bran, Zvonky štěstí či Hej, Jude, ale i první velká láska zpěvačky Heleny Vondráčkové (61), je zde na oddělení chronické resuscitační intenzivní péče už déle než měsíc. V dýchání mu pomáhá kyslíková maska a jeho stav je velmi, velmi vážný...

Podle informací deníku Aha! Rytíř doplatil na svou silnou zálibu v kouření, nicméně nejhorší možná diagnóza – rakovina – se u něj naštěstí nepotvrdila. I tak je však podle lékařů jeho stav kritický. Bez dýchací masky by se prakticky udusil. O vážnosti jeho situace svědčí i fakt, že vedle něj na oddělení chronicko resuscitační intenzivní péče již více než rok v kómatu »umírá« známý kreslíř Kája Saudek.

U chronické obstrukční plicní choroby, jakou podle informací deníku Aha! Rytíř trpí, je zhoršená průchodnost dýchacích cest kvůli zánětu průdušek. Za hlavní příčinu bývá označováno právě kouření. V pokročilejších stádiích se objevuje hubnutí a celkové chátrání, v plicích dochází k zhoršení průtoku krve, což vede k selhávání srdeční komory. Mluvčí Fakultní nemocnice Motol Eva Jurinová nám tuto informaci odmítla potvrdit.

„Ale ne! Já Zdeňkovi volám už od Vánoc, kdy jsem mu chtěla popřát pěkné svátky, ale nedovolala jsem se. Bylo mi divné, že se neozval, přestože jsem mu nechala vzkaz. Cítila jsem pod kůží, že se něco děje. Bojím se o něj,“ šokovala naše zpráva zpěvačku Helenu Vondráčkovou, pro niž byl Rytíř kdysi první láskou a napsal pro ni řadu krásných textů (Sprint, Ještě světu šanci dej...). Známá je i jeho spolupráce s Michalem Tučným.


Autor: PETR MACEK, LUCIE ČEVELOVÁ

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.