Těžce nemocný Václav Havel: Co prozradila sestra Dáši | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Těžce nemocný Václav Havel: Co prozradila sestra Dáši

Václav Havel
Václav Havel

SENTICE – Zasněžená chaloupka v temném podvečeru a příjemná dáma v kožichu, která odhrabuje z chodníku sníh. Tak jsme zastihli sestru někdejší bývalé první dámy Evu Veškrnovou (58) před jejím domem v Senticích u Brna, kde žije v ústraní od všech médií.


● O tom, co se stalo o Vánocích
● Je teď Dáša pod práškama?
● Lékaři zasahovali i u maminky

Eva Veškrnová o Václavu Havlovi: Jen Bůh rozhodne...

„Jsem tu spokojená i s manželem,“ říká...

S médii nemá zájem komunikovat, přestože má svůj pořad na vlnách Českého rozhlasu Brno. A navíc se stará o maminku, která byla podle našich informací nedávno hospitalizována. „Co tu děláte, proboha?! Jak jste mě našli?“ vyjekla překvapením, když nás spatřila. O situaci okolo švagra se snažila mlžit, přesto jsme několik informací zjistili...

Kliknutím zvětšeteMáte nějaké bližší informace o stavu Václava Havla?
„Ne! Jen to, co si pustím na internetu. Jiné informace nemám.“

Mluvila jste o tom se svojí sestrou Dagmar?
„Ne, ne, to ne. Máme každá své životy, já žiju tady s manželem a ona zase v Praze.“

Takže se za ní chystáte teď do Prahy?
„Nechystáme, určitě ne. A v takovém počasí ani omylem!“

Vy s paní Dagmar nekomunikujete?
„To je důvěrná otázka, musím na ni odpovídat?“

Kliknutím zvětšeteAle je to vaše sestra, vyrojí se spekulace, že spolu nevycházíte...
„Komunikujeme spolu, ale jen o důležitých věcech, které můžeme ovlivnit.“

A vy si myslíte, že stav pana exprezidenta ovlivnit nejde?
„Nejde, tohle může ovlivnit jen Bůh, nikdo jiný.“

Nepovažujete tedy situaci za tolik závažnou, jak se o ní mluví?
„Každá situace je závažná. Ale víte, já jsem silně křesťansky založený člověk, věřím v Boha. A máme takovou krásnou tradici, takový zvyk, že si o Vánocích nebo na Nový rok losujeme navzájem motta, která nás pak provázejí po celý následující rok nebo i po věčnost. A já jsem nyní o Vánocích Václavovi vytáhla citát z bible – Izaiáš, 45. kapitola: I kdyby se hory pohnuly a pahorky daly do pohybu, boží milosrdenství od vás neustoupí.“

Navštěvujete se s Dagmar?
„Čas od času ano, například na Vánoce, ale teď jsme spolu nemluvily, každá máme svoje starosti.“

A co vaše maminka, o kterou se staráte, prý byla v nemocnici...
„K tomu vám řeknu jen to, že maminka je beran, přežije nás všechny. Na svůj věk je neuvěřitelně vitální.“

Stav Havla se zlepšil, stále je ale vážný
Jídlo mu vozí paní Dagmar

Kliknutím zvětšetePRAHA – Stav exprezidenta Václava Havla (72) se zlepšil, stále je ale vážný. Včera to oznámili lékaři ze čtrnáctičlenného koncilia, které se o Havla stará. Včera ráno proběhla i kontrola místa, kde byl exprezidentovi odstraněn zánět. „Zasažené místo se dobře hojí a zdá se, že zánět vymizel,“ řekl profesor Jan Betka. Exprezident jí v nemocnici jen to, co mu uvaří manželka Dagmar. Pro tu je nynější stav milovaného manžela hned druhou podobnou velkou ránou za poslední dobu. V péči lékařů se totiž před pár dny ocitla i její maminka. Na Dagmar toho bylo najednou tolik, že podle některých informací brala utišující léky. Jen díky nim prý dokázala zvládnout všechny ty špatné zprávy s úsměvem, byť trpkým, na rtech...

Lékaři nedokážou odhadnout, jak dlouho Havlova hospitalizace na ARO potrvá. Změna léčby se každopádně zatím měnit nebude. S dýcháním mu i nadále musí pomáhat speciální maska. Havel zatím ještě nevykašlal všechny hleny, které mu zabraňují v normálním dýchání. Pořád také existuje obava, že se zánět rozšíří do levé plíce, což by bylo velmi špatné.

Havla podle lékařů potěšil zájem veřejnosti o jeho zdraví. Příjemně ho překvapila reakce poslanců v europarlamentu, kteří mu ve středu potleskem vyjádřili přání rychlého uzdravení.

Havel nedostává nemocniční stravu, o jídlo se stará manželka Dagmar. Ve středu mu uvařila kuřecí polévku a krupicovou kaši, na včerejšek si přál bramborovou kaši s kuřecím masem. Choť s ním strávila i celou noc ze středy na čtvrtek. Domů si odskočí, jen aby mu uvařila. A jaký je exprezident pacient? „Pan Havel je zkušený a velmi trpělivý, spolupracující pacient,“ pochválila Havla primářka ARO Martina Pelichovská.

Havla navštívil bratr Ivan: Škoda, že nemohl mluvit...

Kliknutím zvětšetePRAHA – Václava Havla včera v nemocnici navštívili kromě lékařů jen tři lidi – manželka Dagmar, prezident Václav Klaus a jeho bratr Ivan Havel. „Byl, myslím, rád, i když nemohl mluvit, ježto měl na sobě dýchací přístroj,“ řekl Aha! Ivan Havel. S bratrem nemá úplně ideální vztah – ochladl poté, co se Václav stal hlavou státu. Sblížila je teď exprezidentova těžká nemoc? „Blízkost není něco, co závisí na nepříjemných věcech. V nemocnicích se vzájemně navštěvujeme, což oba považujeme, jako bratři, za samozřejmé,“ tvrdí Ivan Havel.

Patnáct minut s Václavem Havlem strávil i prezident Václav Klaus, který mu přinesl velkou kytici. „Měl jsem z toho dobrý pocit. Pan Havel je optimistický, byl v lepším stavu, než jsem si myslel ze zpráv, které jsem měl,“ popsal setkání Klaus.


Autor: (lc), (vak), (had)
Foto Aha! – Marek Pátek, Alexandr Malachovský

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.