Eliška Kaplicky Fuchsová - Porodila dceru a ztratila manžela! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Eliška Kaplicky Fuchsová - Porodila dceru a ztratila manžela!

Eliška Kaplicky Fuchsová
Eliška Kaplicky Fuchsová  (Aha! – David Kundrát)

PRAHA Eliška Kaplicky Fuchsová (30), manželka Kaplického (†71), prožila ve středu chvíle maximálního štěstí i bezbřehého smutku. Jen si to představte.

Po poledni porodila dceru Johanku, kterou stihla ukázat i manželovi Janovi, a o několik hodin později jí k nemocničnímu lůžku přinesli zprávu, že Jan nečekaně zemřel. Na ulici, zřejmě cestou na oslavu narození. Může být osud tak krutý? Psycholog varuje, že Elišku teď čeká velmi těžké období, a nebezpečí hrozí i miminku!

„Pouhý porod spustí u části žen tzv. neurotickou depresi. Maminka bývá vyčerpaná, unavená, úzkostná, pesimistická. Má pocit, že není schopna postarat se o dítě. Stále přemýšlí, jak dítě zabezpečí, a vlivem deprese se není schopna o ně starat. Pokud v tomto období dojde k úmrtí partnera, jde o další nepříznivý faktor, který může depresi spustit,“ říká psycholožka Janina Krocková. Lékaři dokážou pomoci, ať již psychoterapií nebo léky.

Psychologové doporučují, aby žena, která v jeden den prožije dvě takto stresující události, neodmítala pomoc odborníků. „Je prokázáno, že stres výrazně ovlivňuje imunitní systém a může výrazně ovlivnit náchylnost k mnoha chorobám těla,“ dodává Krocková.

Mezi prvními problémy se podle odborníků mohou objevit potíže při kojení miminka. „Je popsáno, že stres má vliv na hladinu hormonů v těle matky a tvorbu mateřského mléka,“ říká gynekolog Pavel Mráz.

Mezi další problémy může patřit náchylnost k infekčním nemocem, například častější nachlazení, angíny apod., problémy s pletí, padání vlasů. Stres vyvolaný úmrtím partnera má vliv i na vznik závažnějších onemocnění. „Významná životní zátěžová situace, za niž je považováno úmrtí manžela, zvyšuje u žen riziko vzniku rakoviny prsu o 77 procent,“ popisuje doktorka Saskia Duijtsová z Maastrichtské univerzity.

„Eliška je ve stavu, který lze očekávat. Porodila z lásky, je na miminko pyšná a Jana bude vždy milovat,“ uvedl pro média Eliščin bratr Kryštof, který je sestře oporou v porodnici.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.