Václav Havel: Dýchá jen s pomocí speciální masky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Václav Havel: Dýchá jen s pomocí speciální masky

Fotografie
Fotografie (internal)

Zdravotním stavem Václava Havla se právě teď zabývá tým čtrnácti špičkových lékařů. Na tiskové konferenci dnes ve 14 hodin oznámili, že exprezidentův život momentálně není ohrožen. Nevyloučili ale, že se situace může během nadcházejících hodin radikálně změnit. Dagmar Havlová svého manžela v nemocnici pravidelně navštěvuje. Z jejího výrazu (viz foto) se zdá.

Zdravotním stavem Václava Havla se právě teď zabývá tým čtrnácti špičkových lékařů. Na tiskové konferenci dnes ve 14 hodin oznámili, že exprezidentův život momentálně není ohrožen. Nevyloučili ale, že se situace může během nadcházejících hodin radikálně změnit. Dagmar Havlová svého manžela v nemocnici pravidelně navštěvuje. Z jejího výrazu (viz foto) se zdá, že všechno nakonec dobře dopadne. Lékaři totiž tvrdí, že se nejedná o onkologické onemocnění.

Zároveň ale upozorňují na možnost, že se zánět části levé plíce, se kterým se Havel potýká právě teď, může rychle rozšířit po celém dýchacím ústrojí. To by mohlo ovšem znamenat fatální obrat. Tomuto nebezpečí se snaží lékaři předejít podáváním razantních antibiotik. Úsilí lékařů se nyní zaměřilo na to, aby dolní lalok opět fungoval. K tomu je nutné, aby pacient vykašlal hleny. Havel dostává léky na rozpouštění hlenů. Do rehabilitace se zapojil docent Pavel Kolář, který už dříve řešil s exprezidentem podobné komplikace. Pokud se nepodaří obnovit dýchací funkce dolního laloku, musel by se hlen bronchoskopicky odsát. Pacientovi usnadňují dýchání speciální maskou.
Lékaři popřeli předchozí informace, že Havel trpí velkými bolestmi.

Jeho současné problémy zřejmě vznikly v souvislosti s odstraňováním zánětlivého ložiska na dolní části krku. Během narkózy a po narkóze Havel zřejmě vdechl část hlenu a krve a ucpal se bronchus pro dolní lalok. Nefunkčnost dolního laloku nepříznivě ovlivňuje dýchání.

"Asi před dvěma dny pan prezident měl určitý tlak v krku a potíže při polykání. Byl na vyšetření a zjistilo se, že v tom místě tracheostomie, kterou mu dělali před lety (otvor v dýchací trubici, kterým se dýchá - pozn. red.), se mu utvořil malý absces (dutina s hnisem)." řekl deníku Právo pneumolog a člen lékařského konzilia exprezidenta Boris Šťastný.

"Profesor Betka to operoval, nařízl a zadrenoval. Ovšem druhý den po zákroku, to znamená v pondělí večer, se panu prezidentovi začalo trošku hůře dýchat, udělali jsme rentgen plic a zjistilo se, že tam je nevzdušnost pravého dolního laloku. Pan prezident, jak víte, je po operaci plic už před lety pro plicní rakovinu, kde má resekci středního laloku, takže na pravé straně dýchá jen horním a dolním lalokem. Takže ztráta dolního laloku je pro respiraci velice závažná. Během dopoledne dolní lalok nedýchal, ovšem ta saturace, to znamená okysličení krve, bylo docela dobré a pan prezident je v docela dobrém stavu. Není to zatím žádný závažný ani kritický stav.
My se budeme snažit ten dolní lalok reventilovat, to znamená, aby vykašlal hleny. Dáváme mu léky také na rozpouštění těch hlenů. Zapojil se také jeho fyzioterapeut docent Pavel Kolář, který s námi už před lety při těchto komplikacích velice úspěšně spolupracoval.

Bude se snažit, aby pan prezident hleny odkašlal a aby se dolní lalok reventiloval. Pokud by se to náhodou nepodařilo, to se uvidí během středy, muselo by se to eventuálně bronchoskopickou cestou odsát. Ale ten stav není kritický ani závažný. Je přiměřený těm komplikacím."

Zdravotní potíže Václava Havla mučí už léta

Havel ležel naposledy v nemocnici před rokem; na přelomu ledna a února léčil po akutním zánětu průdušek komplikovaném srdeční arytmií.

  • březen 1990
    Havel se podrobil operaci břišní kýly
  • únor 1994
    Během státní návštěvy v Thajsku si Havel zlomil žebro.
  • listopad 1996
    Havel byl hospitalizován se zánětem plic. Nakonec se z toho vyklubalo vážnější onemocnění. Tým profesora Pavla Pafka mu odebral polovinu pravé plíce, aby odstranil zhoubný nádor.
  • duben 1998
    Havel se v innsbrucké Univerzitní nemocnici podrobil akutní operaci proděravělého tlustého střeva.
  • červenec 1998
    Havel v Praze podstoupil druhou fázi operace tlustého střeva - zacelení vývodu. Nastaly pooperační komplikace s provzdušněním pravé plíce. Havla pak 4. srpna postihla porucha srdečního rytmu a půl hodiny byl v ohrožení života.
  • červen 2000
    Lékaři odstranili Havlovi břišní kýlu.
  • únor 2001
    Havla hospitalizovali se zánětem průdušek.
  • září 2001
    Havel kvůli srdeční arytmii krátce před odletem zrušil návštěvu Itálie.
  • červenec 2002
    Kvůli zánětu průdušek Havel předčasně ukončil návštěvu Francie a byl hospitalizován.
  • leden 2004
    Václav Havel přerušil kvůli dýchacím potížím návštěvu Indie.
  • březen 2004
    Při návštěvě Tchaj-wanu uklouzl a zlomil si krček stehenní kosti.
  • leden 2008
    Havel byl převezen do nemocnice kvůli srdeční arytmii.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.