Poslední sbohem Jiřímu »Dědkovi« Šindelářovi (†60) z kapely Katapult | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Poslední sbohem Jiřímu »Dědkovi« Šindelářovi (†60) z kapely Katapult

Smuteční obřad probíhal v kostele v Čechticích.
Smuteční obřad probíhal v kostele v Čechticích. (Aha! – Marek Pátek, Dalibor Puchta, ČTK, ara)

ČECHTICE – Pláč a zoufalství! Přesně to se neslo kostelem v Čechticích na Benešovsku, kde se rodina, přátelé a kolegové včera loučili s baskytaristou skupiny Katapult Jiřím »Dědkem« Šindelářem (†60).

Plačící manželka k dceři: Rozluč se s tatínkem...

Pláč a zoufalství! Přesně to se neslo kostelem v Čechticích na Benešovsku, kde se rodina, přátelé a kolegové včera loučili s baskytaristou skupiny Katapult Jiřím »Dědkem« Šindelářem (†60). „Vždycky, když umře takovej hodnej člověk, je to obrovská škoda,“ řekl Petr Janda ze skupiny Olympic. V zaplněném kostele chyběl pouze »Dědkův« nejlepší kamarád, zpěvák Katapultu Olda Říha!

Před pohřbem se Říha nechal slyšet, že má strach, že obřad psychicky nezvládne. Nakonec se krátce v kostele objevil okolo poledne, tedy hodinu před začátkem samotného obřadu. Pak zmizel. „No jo, viděl jsem ho tu, ale už ve čtvrt na jednu odešel,“ sdělil deníku Aha! jeden z přihlížejících. Zhruba 75minutový obřad, když se smuteční průvod vydal na nedaleký hřbitov, sledoval Říha z balkonu domu, kde Šindelář bydlel. „On je z toho úplně mimo, tohle by nezvládl, navíc je tu spousta novinářů,“ vysvětloval jeden z jeho kamarádů.

Pohřeb byl v kostele, protože Šindelářova manželka Zuzana je věřící. U rakve byla baskytaristova velká fotografie, jedna z jeho deseti kytar, oblíbený kovbojský klobouk a boty »koně«, které tak rád nosil.

Na obřad se přišlo s baskytaristou Šindelářem rozloučit na 150 lidí, mezi nimi i zpěvák Petr Janda s manželkou Alicí a svojí kapelou Olympic nebo Pepa Vojtek, frontman skupiny Kabát, s přítelkyní Jovankou Skrčeskou. Ti však už kvůli mrazu se smutečním průvodem na hřbitov nešli. Tam se loučili s Šindelářem jen ti nejbližší – především manželka Zuzana (42), pro niž je to během pěti let už druhá tragédie. Její první manžel, kytarista Richarda Kybice (†53) ze skupiny Turbo, který zemřel v roce 2003 na rakovinu mozku, má hrob jen pár metrů od toho Šindelářova. „Rozluč se s tatínkem,“ zvládla Zuzana jen špitnout směrem ke své malé dceři mezi vzlyky, když se rakev začala spouštět dolů…

Šindelář podlehl chronickému onemocnění – plicní nedostatečnosti – v pondělí, dva dny po svých 60. narozeninách.

Jiří »Dědek« Šindelář (†60)
  • Byl čtyřikrát ženatý a měl tři děti. Jeho poslední žena Zuzana byla vdovou po populárním kytaristovi Richardu Kybicovi (†53) ze skupiny Turbo.
  • Jeho exmanželka Lenka Šindelářová se proslavila jako Kalamity Jane v pořadech Ivana Mládka.
  • V roce 1990 až 1993 žil v USA.
  • Přezdívka »Dědek« se s ním táhne již od začátku jeho hudební kariéry. Už jako mladík vypadal totiž mnohem starší. („Narodil jsem se jako velký dítě a měl jsem prej i kníra. Vypadal jsem prej jako děda, a i rodiče mi říkali Dědku…“)
  • S Oldou Říhou hrál více než 42 let.
  • V únoru plánoval transplantaci plic, které se však již nedočkal.
  • Už nemohl dokončit rozlučkové turné příznačně nazvané Na rozloučenou. Do konce zbývalo odehrát koncerty v Kadani a ve Zlíně.
  • Zemřel dva dny po svých 60. narozeninách.V podstatě se v nemocnici udusil.
  • Katapult hrál od roku 1975, předtím se skupina jmenovala Mahagon. Katapult byl svého času nejpopulárnější československou kapelou – vyhrával Zlatého slavíka, jeho desky se prodávaly ve statisícových sériích (např. LP Katapult 2006 se v roce 1980 prodalo neuvěřitelných 255 000 kusů!), na koncerty chodily mraky lidí (např. v roce 1979 v Banské Bystrici přišlo 18 500 fanoušků).Páteří tříčlenné skupiny Katapult byla dvojice Olda Říha (zpěv, sólová kytara) – Jiří Šindelář (baskytara), za bubny se během let vystřídalo několik muzikantů (nejslavnější byl Tolja Kohout).
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.