Dva roky po smrti skladatele Karla Svobody (†68) - Tohle neměl nikdy nikdo vědět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dva roky po smrti skladatele Karla Svobody (†68) - Tohle neměl nikdy nikdo vědět!

Fotografie
Fotografie (internal)

28. ledna to budou přesně dva roky, kdy zemřel smrtícím výstřelem jeden z největších českých hudebních skladatelů všech dob – Karel Svoboda. Jeho smrt byla bez nadsázky největší kauzou, která se v Česku za poslední léta odehrála.

Řadu týdnů po jeho smrti se množily spekulace, objevovala se stále nová fakta, promlouvali další a další lidé. A policie na dotazy novinářů stále odpovídala vyhýbavě, odmítala do ukončení vyšetřování cokoliv komentovat. Jenže teď je všechno jinak. Sami policisté totiž ve svém Kriminalistickém sborníku otiskli na osmi stranách citlivé údaje z vyšetřovacího spisu včetně fotografií těla zastřeleného skladatele! Co vlastně za dva roky vyšlo najevo a v čem se policií nově zpřístupněné informace liší od toho, co se o Svobodově smrti psalo v tisku?

Svobodův dopolední nákup

Co bylo napsáno
V osudný den, 28. ledna v 11 hodin dopoledne, si měl podle zjištění Aha! Svoboda zajít do potravin v Jevanech nakoupit pečivo. Prý se choval jako normálně a nic nenasvědčovalo tomu, že by nebyl v psychické nebo fyzické pohodě.

Kriminalistický sborník říká:
Poznatek, že Karel Svoboda navštívil v inkriminovaný den místní obchod v Jevanech, byl potvrzen i pokladní P. P. Pamatovala si, že zde skutečně dne 28. 1. 2007 v dopoledních hodinách nakupoval, k přesné době se však nedokázala vyjádřit, protože tam podle jejího sdělení bylo větší množství zákazníků. O panu Svobodovi prohlásila, že se během nákupu a v obchodě vůbec choval naprosto přirozeně, nebylo na něm vidět žádné znepokojení či nervozita. Na dotaz, zda si vzpomíná, že by se při nákupu Svoboda s někým kontaktoval, s někým hovořil či zda přišel sám, nebo odcházel s druhou osobou, P. P odpověděla, že ho nijak nesledovala a jak již řekla, bylo v té době v koloniálu hodně zákazníků.

Poslední hovor s Vendulou

Co bylo napsáno
Svobodova manželka Vendula, která se v osudný den vracela ze Šumavy, kde byla na vzdělávacím kursu, s manželem mluvila okolo 15. hodiny. Svoboda si měl u ní objednat jídlo s tím, že ona ho po cestě domů koupí. Když se mu v 15.30 hod. snažila Vendula znovu dovolat, nezvedal telefon.

Kriminalistický sborník říká:
Václava Svobodová uvedla, že stejně jako Janis S. byla na vzdělávacím kursu v hotelu Jenišov na Lipně, avšak byla zde už od pátku 26. 1. 2007. Domů odjížděla krátce před 15. hodinou a okamžitě volala manželovi, že už je na cestě. To bylo v 15.04 hod. (podle výpisu čísel volaných z jejího mobilního telefonu). Vedli spolu normální hovor, ona si mu stěžovala na počasí a špatně udržované silnice, na kterých jsou sněhové jazyky. Ptala se ho, co bude chtít k večeři; protože jim nefungovala kuchyň, nabídla mu, že něco koupí.

Potom se mu snažila volat kolem 15.30 hod. a ještě asi třikrát, to se však již nedovolala. Před příjezdem do Jevan se ještě v 18.15 hod. zastavila v restauraci Pavilon v Říčanech, kde koupila večeři – telecí na paprice, které si manžel v odpoledním rozhovoru objednal.

Bylo též provedeno šetření v restauraci Pavilon v obci Říčany. Servírka G. G., vypověděla, že 28. 1. 2007 byla v práci. Kolem 18. hodiny přišla do restaurace Václava Svobodová a po předchozí telefonické objednávce vyzvedávala jídla. Protože při této objednávce paní Václava Svobodová zapomněla objednat hranolky, čekala na ně, ale říkala, že pospíchá, protože má v autě dítě. V restauraci se zdržela asi 10 minut. Během čekání držela v ruce mobilní telefon a pravděpodobně psala SMS. Jakmile jí objednané jídlo přinesli, odjela.

Telefonát policii

Co bylo napsáno
Vendula se synem Jakubem přijíždějí do jevanské vily, u garáže nacházejí bezvládné tělo manžela. Běží k sousedům. O několik minut později přijíždí na místo policie a záchranka.

Kriminalistický sborník říká:
Z výpovědi Venduly: V Jevanech přijela před dům, dálkovým ovládáním si otevřela vrata a vjela do dvora. Po vystoupení z vozidla šla k domu, kde již viděla kaluž krve a ležícího manžela s revolverem v pravé ruce. Okamžitě běžela odvést z místa syna Jakuba a sháněla pomoc. Doběhla pro souseda Petra G. A společně s ním se vrátili na místo, kde zjistili, jak se věci mají a v 18.34 hod. věc oznámili na linku 158. Ke zbrani, kterou se manžel zastřelil, uvedla, že ji má legálně drženou a že má celkem dvě.
Ze zápisu policie: Dne 28. 1. 2007 v 18.34 hodin oznámil na linku 158 Petr G., že po příjezdu domů našla Václava Svobodová na dvoře svého domu mrtvého manžela Karla Svobodu se střelným poraněním hlavy. Na místo se neprodleně dostavila hlídka z Obvodního oddělení Policie ČR v Kostelci nad Černými lesy, následně i stálá výjezdová skupina Okresního ředitelství Policie ČR v Kolíně.
Aha!: V Kriminalistickém sborníku následuje podrobný popis ohledání těla zemřelého, který s ohledem na pozůstalé nezveřejňujeme.
Zemřelý držel v ruce legálně držený revolver zn. Smith and Wesson, typ M 36-7, ráže 38 Speciál. Při ohledání byl u zemřelého zajištěn mobilní telefon zn. Nokia stříbrošedé barvy, peníze – bankovky v celkové hodnotě 4650 Kč, hodinky zn. Breitling Navitimer Heritage z bílého kovu s kovovým páskem též z bílého kovu, modrý hřeben a lístek s telefonním číslem a jménem Karel Gott.

Svobodovy psychické problémy

Co bylo napsáno
Krátce po smrti Svobody se začaly objevovat spekulace, proč vlastně tak úspěšný a bohatý muž zmáčkl spoušť svého revolveru. Mluvilo se o tom, že skladatel měl velké dluhy, že ho někdo vydíral, trápil ho neúspěch muzikálu Golem a že měl s Vendulou manželské neshody. Hodně se také psalo o tom, že Karel Svoboda trpěl depresemi.

Kriminalistický sborník říká:
Z výpovědi Václavy Svobodové: Ke vzájemnému vztahu uvedla, že s manželem nejsou v současné době v žádné hádce, že spolu normálně komunikují. Dne 27. 1. 2007 spolu večer vedli delší hovor o plánech do budoucna, takže podle ní neměl manžel žádný důvod sebevraždu spáchat. Dále sdělila, že manžel nemá žádné dluhy, nepřátele a nikdo ho nevydírá. Trpěl ale vyčerpáním a depresemi. Odmítal se zúčastnit společenských akcí, upnul se na dům, který nechtěl opouštět.

Pro svůj duševní stav navštívil asi ve třech případech psychiatra v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, naposledy zde byl 24. 1. 2007. Po této návštěvě řekl, že už tam chodit nebude, že mu lékař nemůže pomoci. Několikrát měl sám prohlásit, že spáchá sebevraždu, a pronesl i větu, že se „budou dobře prodávat lístky na Golema, až sebevraždu spáchám“. Těmto řečem však nikdo nepřikládal žádnou vážnost.

Kam zmizeli jejich psi?

Co bylo napsáno
Hojně se po smrti skladatele spekulovalo také o tom, proč nebyl u domu ani jeden z jejich psů. Svoboda je měl podle některých informací odvézt před smrtí ke svému známému.

Kriminalistický sborník říká:
Byl prověřován i poznatek týkající se psů Karla Svobody. Bylo totiž zjištěno, že vlastnil dva psy plemene brazilská fila, ale v době jeho smrti se žádný pes nikde nenacházel. Šetřením bylo zjištěno, že Svoboda dva měsíce před svou smrtí jednoho psa prodal kvůli jeho agresivitě, druhý pes byl od poloviny prosince umístěn u Svobodova známého – chovatele v Říčanech, protože se na dvoře Svobodových opravovala kanalizace.

Vražda?

Co bylo napsáno
Od začátku vyšetřování bylo automaticky předpokládáno, že skladatel Karel Svoboda se zastřelil vlastní rukou. Přesto variantu, že by střílel někdo jiný, musela policie prověřovat a vražda byla jednou z dalších spekulací, které hýbaly národem. Koneckonců, známé pravidlo kriminalistiky říká, že každá sebevražda se má od začátku vyšetřovat jako vražda. A policisté se tímto pravidlem řídili.

Kriminalistický sborník říká:
Při ohledání místa činu byl zjištěn odraz střely ve zdi domu. Byla prokázána přítomnost povýstřelových zplodin na ruce zemřelého Karla Svobody, přítomnost byla zjištěna stěrem z hřbetu pravé ruky, ukazováku a dlaně, dále byly prokázány i na levém ukazováku a pravém spánku.
Na rukou manželky Václavy Svobodové nebyly prokázány povýstřelové zplodiny.

Kšefty s obrázky mrtvého

Co bylo napsáno
Den po osudném výstřelu, v pondělí, nabídl neznámý muž novinářům za úplatu fotografie těla Karla Svobody. Deník Blesk fotografie koupil, ale uveřejnil na své titulní straně jen tu, na které ruka skladatele svírá zbraň. To ale pochopitelně nastartovalo policejní vyšetřování s cílem najít toho, kdo snímky prodal. Ve hře byli od začátku záchranáři nebo policisté. Už v pátek ráno Inspekce ministra vnitra nakonec viníky našla, jednalo se o dva muže z policejního oddělení Kostelec nad Černými lesy. Ti sice nebyli na místě ohledání místa činu, ale snímky si stáhli z policejního počítače a pak je prodali deníku Blesk. Pak se rozpoutalo pravé peklo. Následoval vyhazov od policie a soud, kterým jim v září 2007 napařil trest odnětí svobody na půl roku s podmínečným odkladem.

Kriminalistický sborník říká:
»Velkou vodou na novinářský mlýn« bylo nepochopitelné, naivní a hloupé jednání mladíčka v policejní uniformě (25 let) z Obvodního oddělení Policie ČR v Kostelci nad Černými lesy, který deníku Blesk prodal fotografie zemřelého skladatele. Tento policejní »elév« odstartoval následnou smršť, jejímž cílem byla skandalizace dosavadního profesionálního a objektivního vyšetřování.

Nová fakta od policie
  • Druhá pistole
    Dlouhou dobu se nevědělo nic o tom, že by Svoboda měl zbraně dvě. V Kriminalistickém sborníku je však uvedeno, že dům prošli policisté společně s Vendulou a nic nebylo prohledáváno ani zpřeházeno. Doslova je tam uvedeno: Druhou zbraň, na kterou měl Svoboda zbrojní průkaz, se při běžné prohlídce rovněž nalézt nepodařilo. (Dále už pak ale není uvedeno, jestli se později zbraň našla.)
  • Svoboda vybíhal se zbraní před dům
    Policie vyzpovídala pochopitelně také chůvu Svobodova syna Jakuba. Ta uvedla, že od sousedů slyšela, že Karel Svoboda měl strach z toho, aby mu někdo nelezl na pozemek. Často, když se venku rozsvítilo, vyběhl ven se zbraní. Nedovedla upřesnit, od kterých sousedů to slyšela, prý to prostě slyšela. O smrti Karla Svobody se dozvěděla od jeho manželky Václavy, která jí to 28. 1. 2007 kolem 18.50 hod. zavolala a požádala ji, aby se ujala syna Jakuba.
  • Snoubenka Petra Svobody legitimovala policisty
    Policie kontaktovala samozřejmě také syna Karla Svobody Petra. Ten uvedl, že v době otcovy smrti byl pracovně v Nizozemí v Rotterdamu. Na místě byla přítomna jeho snoubenka Lucie, která si vyžádala od všech přítomných policistů jména.
  • Pří výstřelu Svoboda seděl
    Podle znaleckých posudků, zabývajících se mimo jiné fyzikálními vlivy a pohyby mrtvého těla, vyšlo najevo, že Karel Svoboda před osudným výstřelem seděl. Než zmáčkl spoušť, přiložil si zbraň nad pravé ucho. Vše se odehrálo před garáží jeho domu v Jevanech, na dlažbě zmáčené sněhem.

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.