Michal David, Petra Janů a Martin Maxa: Naše jména nám ničí život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Michal David, Petra Janů a Martin Maxa: Naše jména nám ničí život!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Kdybyste se některým celebritám podívali do občanky, budete se divit: pod fotografií známé osobnosti se skví jména, která jste jaktěživ neslyšeli. Michal David (48) se třeba narodil jako Vladimír Štancl, Petra Janů (55) je ve skutečnosti Jana Petrů a Martin Maxa (47) má na rodném listu jméno Ivan Varga. Umělecké jméno bývá hezčí než původní, znamená ale občas i velké trable!

Kdybyste se některým celebritám podívali do občanky, budete se divit: pod fotografií známé osobnosti se skví jména, která jste jaktěživ neslyšeli. Michal David (48) se třeba narodil jako Vladimír Štancl, Petra Janů (55) je ve skutečnosti Jana Petrů a Martin Maxa (47) má na rodném listu jméno Ivan Varga. Umělecké jméno bývá hezčí než původní, znamená ale občas i velké trable!

„Nechal jsem si změnit jméno už před osmnácti lety. Míval jsem totiž se svým původním jménem neustále potíže. Na poště mi třeba nechtěli vyplatit honoráře, protože mi je agentury posílaly na Michala Davida,“ svěřil se Aha! Michal David. Podobnou zkušenost má Petra Janů. „Na mě si zasedla jedna paní na poště. Došlo to až tak daleko, že jsem si od policie vyžádala papír, že používám umělecký pseudonym. Když mě paní od přepážky zahlédla, usmívala se, jak mi to natře. Když ale uviděla policejní potvrzení, zbledla a zhroutila se do židle. Měla zkažený celý den. Od té doby mám klid. Jinak mě už všichni berou jako Petru. Jen doma mi doteď říkají Honzo,“ usmívá se Petra.

Martin Maxa měl zase trápení při nedávných senátních volbách, v nichž kandidoval. Zákon vyžaduje, aby kandidáti v reklamní kampani používali svá pravá jména. Pokud pak ve volební místnosti lidé na volební lístku zahlédli Ivana Vargu, těžko si ho dokázali spojit s Maxou. A i to může být důvodem, proč u voleb zpěvák propadl.

K uměleckému jménu kumštýři přistupují většinou ve chvíli, kdy jejich vlastní jméno nepůsobí příliš světově, nebo je naopak úplně směšné. Podobný případ byl u spisovatele Otokara Březiny, který se původně jmenoval Václav Jebavý. A jaké další osobnosti mají v občance jiné jméno, než pod jakým je známe my?

Další pseudonymy slavných:
  • Jiří Štěpnička – původně Jiří Samec. Herec přijal příjmení po své matce, aby nepřestaly platit právní dokumenty podepsané uměleckým pseudonymem.
  • Lucie Bílá – Hana Zaňáková. Jméno jí zvolil Petr Hannig, když z ní udělal zpěvačku.
  • Lou Fanánek Hagen – František Moravec. Lídr Tří sester si vybral lépe znějící umělecké jméno.
  • Jana Kratochvílová – Po emigraci si v Londýně začala říkat hned několika jmény: Jana Pope, Z. Goddess, Heretyka a Zuru.
  • Gipsy – Radoslav Banga. Lídr skupiny Gipsy.cz se za svůj etnický původ nestydí, a dal si ho proto i do pseudonymu.
  • Ester Kočičková – Renata Pařezová-Divišová. Zpěvačka a moderátorka začala pseudonym používat při práci v legendárním rádiu Limonádový Joe.
  • Markéta Muchová – Markéta Krbušková. Jméno jí změnil František Janeček.
  • Arnošt Pátek – Arnošt Piaček. Změnil si jméno v Krocích Františka Janečka.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.