Nejbohatší kolotočáři v Česku: Co všechno ovládá klan Kočkových? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nejbohatší kolotočáři v Česku: Co všechno ovládá klan Kočkových?

Václav Kočka mladší (vlevo) se svým otcem.
Václav Kočka mladší (vlevo) se svým otcem.

Rodina Kočkových, o které se veřejnost dozvěděla především před volbami v roce 2006 kvůli tzv. Kubiceho zprávě, se opět stala středem zájmu. Tentokrát kvůli zastřelení Václava Kočky mladšího (†40) v pražské restauraci Monarch.


Důvodem střelby, ke které došlo po křtu nové knihy šéfa ČSSD Jiřího Paroubka (56), byla údajně opilecká hádka s podnikatelem Bohumírem Ďuričkou (55). Právě on střílel a teď mu hrozí až 15 let vězení. Navíc mu bratr zavražděného už sliboval pomstu. Ptáte se, co vlastně je klan Kočkových? Kdo za ním stojí a kdo ho ovládá?

Václav Kočka st. (67)

Pochází z Plzně z rodiny loutkoherců a komediantů. Od 60. let se pohybuje v prostředí kolotočů, cirkusů i populárních zpěváků. Pomáhal organizovat například koncerty Heleny Vondráčkové a Karla Gotta v zemích východního bloku. Známý je i tím, že organizuje Matějskou pouť. Je dlouholetým členem ČSSD a přítelem jejího předsedy Jiřího Paroubka. Tzv. Kubiceho zpráva ho spojovala s jednou významnou zločineckou skupinou. V každém případě jsou některé jeho obchody podle policie pochybné.

Olga Kočková

Matka Jana a Václava. Pochází z artistické rodiny, údajně pracuje jako ekonomka společnosti Incheba, která má na starosti mimo jiné Výstaviště v pražských Holešovicích, kde Kočkovi provozují Matějskou pouť.

Václav Kočka ml. (†40)

Korunní princ tzv. Kočkovic gangu. Jeho oficiální podnikatelské aktivity se zaměřovaly především na organizování různých kulturních akcí a stánkového prodeje. Neoficiálně byl údajně mužem na černou práci. Podle informací Práva měl co do činění s ruskou mafií a vybíráním výpalného v řádu milionů korun!

Jan Kočka (42)

Starší ze synů Václava Kočky je nejméně nápadným členem klanu. Figuruje v několika rodinných firmách, ale nikdy se o něm moc nemluvilo. Oficiálně spolupracoval se svým bratrem i na přípravě předvolební kampaně ČSSD.

Jan Kočka ml. (18)

Syn Jana Kočky. Prakticky nic se o něm neví, V dozorčí radě společnosti Prostor, a. s. je pravděpodobně pouze nastrčenou figurkou.

Michal David (48)

Popový zpěvák je bratrancem zavražděného Václava Kočky z několikátého kolena. Dokonce o něm mluví jako o svém nejlepším příteli. Kočkovi organizovali a sponzorovali některé Davidovy koncerty a mají se podílet i na pořádání jeho koncertu v listopadu v pražské Lucerně.

Antonín Šimek (52)

Majitel sítě kasin Happy Days, údajně také jeden z významných členů podsvětí. Jeden ze zakladatelů Nadačního fondu Naděje pro třetí tisíciletí. Václav Kočka st. je bratrancem jeho matky. Šimek také platí za IT služby Jiřímu Paroubkovi mladšímu.

Blízcí rodinného klanu

■ Bohumír Ďuričko (55)
Kontroverzní podnikatel, mimo jiné majitel hotelu Axa, bývalý agent StB, bývalý majitel fotbalového klubu Dukla Praha, který později prodal Jaroslavu Starkovi. Podle policie má styky s podsvětím i ruskojazyčnými mafiemi. Měl patřit mezi blízké přátele rodiny Kočkových. Právě on ale střílel...

■ Jaroslav Starka (53)
Příbramský podnikatel s údajnými vazbami na podsvětí. Je blízký obchodní partner Bohumíra Ďuričky. Několik týdnů strávil i ve vazbě, přežil dokonce pokus o atentát. Na Příbramsku se o něm mluví jako o šedé eminenci místní politiky.

■ Andrej Korpliakov
Ruský podnikatel, podle policie člen jedné z největších ruskojazyčných mafií Asociace pro 21. století, jeho současný pobyt není znám, po obvinění z několika vražd zmizel, pravděpodobně do zahraničí. Má prý ale prsty v mnoha obchodech na našem území, především v Karlových Varech. Je společníkem Kočkových v několika firmách.

■ František Mrázek (†48)
Kontroverzní podnikatel zavražděný v roce 2006 dosud neznámým pachatelem, údajně najatým Václavem Kočkou. Před rokem 1989 zbohatl jako vekslák. Shromažďoval informace na přední české politiky. Podle některých zdrojů byl hlavou největší české mafiánské skupiny. Podíl na jeho vraždě nebyl Kočkovým nikdy dokázán.

■ Jiří Paroubek (56)
Před revolucí ředitel podniku Restaurace a jídelny v Praze 1, později např. náměstek primátora Prahy. V letech 2005 – 2006 předseda vlády. Je i předsedou ČSSD. Václav Kočka st. je jeho dlouholetým přítelem, spekuluje se i o obchodní spolupráci.

Nadační fond Naděje pro třetí tisíciletí

Kasina a herny mají ze zákona povinnost odvádět část svých výdělků na charitativní a dobročinnou činnost. Majitel kasin Happy Days Antonín Šimek to vyřešil po svém. Založil tento fond, do kterého odvádí povinná procenta. Fond občas pošle peníze na charitativní účely, ovšem především financuje občanská sdružení zaměřená na vzdělávání politiků. Sem patří Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP) a Liberárně konzervativní akademie (CEVRO). První založil v roce 1998 Václav Klaus, druhé je počinem Ivana Langera.

Firmy kolem rodiny Kočkových

Kliknutím zvětšete


Autor: (kim)
Foto Aha! – David Kundrát

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.