Zmizení Moťovského (38)? Nová fakta o pohřešovaném majiteli Miss ČR a Gottlandu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Zmizení Moťovského (38)? Nová fakta o pohřešovaném majiteli Miss ČR a Gottlandu

Setkají se ještě manželka a dcera s Janem Moťovským?
Setkají se ještě manželka a dcera s Janem Moťovským? (Aha! – David Kundrát, Marek Pátek, Martin Hykl)

PRAHA – Podivné kšefty s mafií? Obchodování s lidmi, se kterými si není radno zahrávat? To jsou podle policie nejpravděpodobnější důvody zmizení majitele soutěže Miss ČR a muzea Gottland, boháče Jana Moťovského (38).

Policista: Obáváme se nejhoršího!

Podivné kšefty s mafií? Obchodování s lidmi, se kterými si není radno zahrávat? To jsou podle policie nejpravděpodobnější důvody zmizení majitele soutěže Miss ČR a muzea Gottland, boháče Jana Moťovského (38). A policisté zasvěcení do případu? Ti se obávají nejhoršího. Nevěří, že by se Moťovský mohl objevit živý...

Moťovský zmizel v pátek 8. srpna, kdy odcestoval do francouzského města Nice. A právě tady jeho stopa končí. „Ještě poslal do Česka zprávu, že v pořádku doletěl. Jenže do hotelu, ve kterém měl být ubytován, nedorazil. Od chvíle, kdy se naposledy ozval, uplynulo už příliš mnoho času. A to je zlé,“ prozradil Aha! nejčernější domněnky policejní zdroj, který si nepřál být jmenován.

Od té chvíle pátrá po Moťovském nejen francouzská a česká policie, ale také Interpol a Europol. Bezvýsledně. S každým dalším dnem se šance na nalezení úspěšného podnikatele snižují, a to policisté dobře vědí.

Jisté je, že Moťovský byl velmi bohatý muž, který se nebál riskantních podniků a kšeftování s pochybnými lidmi. Ve Francii měl v den zmizení uzavřít obchod s Rusy, od kterých měl prý převzít velkou sumu peněz. Lidé z Moťovského okolí sice říkají, že jel do Nice na dovolenou. Proč by pak však nedorazil do hotelu a proč by o sobě nedal osm dní nic vědět?

„Byl hodně bohatý a úspěšný, jenže byl zaháčkovaný v mnoha obchodech. Nejspíše se navezl do kšeftu, který ulítl, kam neměl. Nevzpomínám si na podobný případ, kdy bych se mýlil ve svých předpokladech, nechci ale přivolávat nejhorší. Obávám se, že tohle skončí špatně,“ uzavřel policista.

Miloš Zapletal (65)

„Zarazilo mě to a zarmoutilo. Ale musím říct, že jsem se s ním neviděl řadu měsíců a známe se teprve dva roky, kdy mě přes mého kamaráda kontaktoval, že má zájem o mou firmu. Snad je v pořádku. O jeho obchodech ale nic nevím,“ řekl bývalý majitel Miss ČR Miloš Zapletal.

Karel Gott (69)

„Až dnes z tisku jsem se dozvěděl, že je nezvěstný. Ale myslím si, že se brzy objeví. Strach o něj nemám. On byl totiž vždycky hodně pohyblivý. Pokud by ale byl obětí trestného činu, tak by to byla tragédie. Více bych odhadl, pokud bych věděl, s kým jel do Francie obchodovat. To je pochopitelně velmi důležitý faktor,“ svěřil se Aha! Karel Gott z Korutan v Rakousku, kde nyní tráví dovolenou s celou rodinou a fotbalovou Amforou.

Interpol? Velký policejní pošťák

Mezinárodní policejní organizace Interpol, která se zapojila do pátrání po zmizelém Janu Moťovském, není velkolepé sdružení elitních světových vyšetřovatelů. „Říkáme mu velký policejní pošťák,“ řekl Aha! policista, který s Interpolem spolupracuje. V případě Moťovského požádala francouzská policie přes Interpol české policisty o maximum informací k pohřešovanému, ty se pak díky rozsáhlé databázi dozví celá Evropa. Policejní složky z jednotlivých zemí pak zpátky do centrály Interpolu posílají informace. Interpol nemá výkonnou moc, nevyšetřuje, ani nezatýká.

Naopak Europol – evropská policie – případy rozpracovává a vyšetřuje. Zabývá se ale úzkou skupinou zločinů – drogami, obchodem s bílým masem i krádežemi motorových vozidel.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.