Vendula Svobodová v nacistické uniformě - Hrozí jí kriminál! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vendula Svobodová v nacistické uniformě - Hrozí jí kriminál!

Vendula Svobodová v nacistické uniformě
Vendula Svobodová v nacistické uniformě

PRAHA – Vendula Svobodová (36) se asi definitivně zbláznila! Deníku Aha! se totiž podařilo získat fotografii, na které je prezidentka charitativní organizace Kapka naděje a poloviční židovka oblečena do nacistické uniformy! Odborníci jsou v šoku!

Vendula Svobodová (36) se asi definitivně zbláznila! Deníku Aha! se totiž podařilo získat fotografii, na které je prezidentka charitativní organizace Kapka naděje a poloviční židovka oblečena do nacistické uniformy! Odborníci jsou v šoku! „Něco podobného bych si nikdy nedovolila!“ hrozí se ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová. „V této uniformě by se nikdo na veřejnosti neměl objevit,“ diví se i armádní znalec. Vendulu teď čeká vysvětlování nejen sponzorům nadace, své bude chtít vědět možná i policie!

Do naší redakce fotografii zaslal anonymní zdroj. Snímek jsme se ale rozhodli zveřejnit až po náročném a podrobném prozkoumání odborníky na uniformy i na fotografie. Podle jejich názoru pochází z nedávné doby a vznikl nade vší pochybnost až ve chvíli, kdy už Svobodová stála v čele nadace pomáhající vážně nemocným dětem. Je proto šokující, k čemu se dokáže snížit žena, která zastává nejvyšší post v organizaci s veřejně prospěšným zaměřením.

„U mě něco podobného nepřichází v úvahu. Nevzala bych si na sebe žádnou uniformu, natož nacistickou. Člověk, který se zabývá bohulibou činností, musí počítat s tím, že i soukromá fotografie by mohla spatřit světlo boží. Taková věc pak může ublížit práci, které se takový člověk věnuje. U mě je to ochrana dětí a to je mi nadevše svaté a ničím bych to neohrozila,“ kroutí hlavou ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Svobodová ale evidentně stejný názor nesdílí, a tak svolila k fotografování, kvůli kterému jí teď hrozí vážné opletačky s policií.

„Nošení nacistické uniformy naplňuje formální znaky trestného činu podle paragrafu 260 Trestního zákona. Za tento skutek může být pachatel potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let. Záleží však na uvážení orgánů činných v trestním řízení, zda by v tom spatřovaly i naplnění materiálních znaků trestného činu, které by byly rozhodující pro zahájení trestního stíhání,“ potvrdil pro deník Aha! advokát Jakub Drábek.

Vážnost situace potvrzuje i vojenský historik. „Vizuálně se jedná o stejnokroj vyššího důstojníka Wehrmachtu z let 1935-1945, avšak na čepici chybí v horní části říšská orlice s hákovým křížem. Reálně se jedná o stejnokroj východoněmecké armády z let 1960-1990, na který byly došity různé insignie, zejména říšská orlice na pravé straně prsou.

Tyto stejnokroje jsou často používány na povolených akcích klubů vojenské historie, jinde by se neměly objevit,“ sdělil kapitán Rudolf Speychal z Vojenského historického ústavu. A právě říšská orlice, pod kterou je zřetelně vidět hákový kříž, je teď největším Venduliným problémem. Takové znaky mívají na svých oblecích neonacisté a další extremisté. Protizákonně!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.