Suzanne Vega: Snídaně s Havlem? Vzrušující! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Suzanne Vega: Snídaně s Havlem? Vzrušující!

Václav Havel je velkým obdivovatelem zpěvačky a pojí je dlouholeté přátelství.
Václav Havel je velkým obdivovatelem zpěvačky a pojí je dlouholeté přátelství. (Aha! – David Kundrát)

PRAHA – Folkrocková zpěvačka Suzanne Vega (48) bere své fanoušky »za srdce« už přes 20 let. Je také známá pod přezdívkou »Máma MP3«. Její hit Tom’s Diner byl totiž použit při tvorbě přehrávání hudby ve formátu MP3.

Folkrocková zpěvačka Suzanne Vega (48) bere své fanoušky »za srdce« už přes 20 let. Je také známá pod přezdívkou »Máma MP3«. Její hit Tom’s Diner byl totiž použit při tvorbě přehrávání hudby ve formátu MP3. Její skladby si oblíbil také bývalý prezident Václav Havel a vzniklo mezi ním a Suzanne Vega přátelství, které trvá dodnes. Při úterní návštěvě Prahy poskytla Suzanne Vega deníku Aha! rozhovor.

Jste v Praze už poněkolikáté, máte tady nějaké oblíbené místo, kam se ráda vždy podíváte?
„Příliš míst po Praze neznám. Ale to, co se mi tady hodně líbilo, bylo moje setkání s Václavem Havlem. Posnídali jsme společně a bylo to opravdu velmi vzrušující.“

Při jedné z posledních návštěv jste také účinkovala v talk show Marka Ebena Na Plovárně. Marek Eben je ale nejen moderátorem, ale i skladatelem a zpěvákem – znáte jeho hudbu a líbí se vám?
„Ano, na tu talk show si vzpomínám. Bohužel ale tvorbu pana Ebena neznám, takže ani nemohu říct, jak se mi jeho skladby líbí.“

Prezentujete na tomto turné svoji poslední desku Beauty and Crime (Krása a zločin). Čím se liší od těch předešlých?
„Je to hodně o New Yorku, mnoho z těch písniček se tam odehrává a i přebal desky vypovídá o tom, jaký by byl New York, kdyby byl žena – filmová hvězda, taková staromódní, trochu femme fatal...“

Říká se vám také »Máma MP3«. Jak se díváte na problematiku bezplatného sdílení a stahování hudby přes internet, který právě tento formát umožnil?
„Formát MP3 sám o sobě je skvělý vynález, protože umožnil lidem brát si s sebou oblíbenou hudbu kamkoliv, ale co se týče stahování hudby přes internet, tam jsem jednoznačně proti. Složit a nahrát písničky něco stojí a hudebníci také musí z něčeho žít, potřebují jíst, zaplatit složenky a nájem stejně tak jako všichni ostatní. Taky nejdete do obchodu a nevezmete si jídlo jen tak z regálu, aniž byste zaplatili. Takže když lidé stahují hudbu zdarma, především tím poškozují umělce, kteří pro ně ty skladby píší. Pevně věřím, že to společnost časem pochopí.“

Zpěvačka a exprezident: Popíjeli šampaňské za tisíce

Americká folkrocková zpěvačka Suzanne Vega (48) se vrátila již podeváté do Česka. Téměř vyprodanému Kongresovému centru zazpívala nejen starší hity jako When Heroes Go Down, Tom’s Diner nebo Luka, ale i skladby z posledního alba Beauty and Crime – například Frank and Ava, která je inspirována příběhem Franka Sinatry a Avy Gardnerové.

V publiku nemohl chybět jeden z nejslavnějších příznivců Suzanne Vega v Česku – exprezident Václav Havel. „Spojuje je nejen vzájemný respekt, ale i přátelství,“ vyjádřil se k nebývalé návštěvě koncertu Ivo Dlouhý, jednatel pořádající společnosti JVS Group.

Po koncertu se Vega s Havlem sešla v nedalekém klubu Pacha na afterpárty. U lahve pravého francouzského šampaňského Moët & Chandon, jehož cena se šplhá něco málo přes tisícikorunu, daroval Havel zpěvačce knihu svých memoárů Stručně prosím v anglickém překladu s názvem To The Castle And Back. Pak spolu klábosili až do půlnoci, kdy se Havel se všemi rozloučil a odjel i s rodinnou přítelkyní, která ho doprovázela na koncertě, domů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.