Premiéra Odcházení - Havel sklidil ovace! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Premiéra Odcházení - Havel sklidil ovace!

Unavená Dagmar Havlová, která z Odcházení odstoupila krátce před premiérou, na představení dorazila společně s manželem.
Unavená Dagmar Havlová, která z Odcházení odstoupila krátce před premiérou, na představení dorazila společně s manželem. (Aha! – Josef Mašek)

PRAHA – Divadelní událost roku, premiéra hry Václava Havla Odcházení, sklidila ovace! I když nejočekávanější inscenaci, v které exceluje Jan Tříska, Zuzana Stivínová, Vlasta Chramostová či Bořivoj Navrátil, provázely různé peripetie, hra se dočkala několikaminutového aplausu publika vestoje.

Diváci Havlovu návratu tleskali vestoje…

A to pražské Divadlo Archa jen tak nepamatuje! Potlesk si při závěrečné děkovačce mohl spolu s herci vychutnat i exprezident, který se však na pódiu několikrát uklonil a rychle spěchal zase do hlediště.

Václavu Havlovi spadl zřejmě velký kámen ze srdce, protože až donedávna se rozhodovalo, kde a jak bude hra uvedena. Inscenaci totiž provázely hned od začátku problémy. Nejprve ji mělo uvést Národní divadlo, ale mimo jiné kvůli jeho neochotě obsadit do hlavní ženské role Dagmar Havlovou se hra odstěhovala do Divadla na Vinohradech. Odsud se kvůli finančním a technickým potížím přesunula nakonec do Archy. Další komplikace nastaly tři týdny před premiérou, kdy se Havlova manželka Dagmar vzdala role. Oficiálně prý ze zdravotních důvodů, neoficiálně kvůli sporům s kolegy.

Naštěstí se ale podařilo vše dovést do zdárného konce a Havel se mohl těšit z úspěchu. Vedle jeho manželky Dagmar byl v publiku například předseda zelených Martin Bursík s Kateřinou Jacques, ministr kultury Václav Jehlička, hudebník Jiří Stivín, podnikatel Zdeněk Bakala s Michaelou Maláčovou nebo moderátorka Kamila Moučková.

 

 

 

 

 

 

24.5.2008

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.