Pohřeb Radovana Lukavského (†88): Sbohem a na shledanou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pohřeb Radovana Lukavského (†88): Sbohem a na shledanou!

Radovan Lukavský v posledních dnech svého života.
Radovan Lukavský v posledních dnech svého života.

PRAHA – Celé Národní divadlo plakalo! Na poslední rozloučení s hercem Radovanem Lukavským, který zemřel minulé pondělí ve věku 88 let, přišly do Zlaté kapličky stovky jeho kolegů i obdivovatelů!


Dagmar Havlová přinesla větev rozkvetlé třešně

PRAHA – Celé Národní divadlo plakalo! Na poslední rozloučení s hercem Rado- vanem Lukavským, který zemřel minulé pondělí ve věku 88 let, přišly do Zlaté kapličky stovky jeho kolegů i obdi- vovatelů! Když se pak za Lukavského rakví naposledy zatáhla opona, celé divadlo tleskalo památce legendárního herce vestoje a téměř nikdo z přítomných nedokázal skrýt své slzy.

Černá limuzína značky Mercedes přivezla Lukavského rakev k postrannímu vchodu Národního divadla krátce po deváté hodině ranní. Už v deset hodin se pak před divadlem začaly tvořit fronty těch, kteří se přišly se slavným kumštýřem rozloučit. „Přijel nás sem celý autobus. Jsme z Kameniček, tam měl pan Lukavský chalupu a všichni jsme ho tam měli moc rádi,“ přiznal se jeden ze smutečním hostů. Na pódiu byla rakev doslova zavalena desítkami věnců a uvaděčky ještě před samotným zahájením k ní nosily plné náruče květin.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteRozloučení odstartovala část truchlohry Nevěsta Messinská od Zdeňka Fibicha v podání orchestru Národního divadla. U rakve pak stála první z celkových osmi čestných stráží tvořená Lukavského divadelními kolegy a studenty. Snad nejváženější a nejuplakanější stráží bylo seskupení dam, kde se sešly opravdu paní herečky – Daniela Kolářová, Jiřina Bohdalová, Hana Maciuchová, Gabriela Vránová, Vlasta Chramostová, Jiřina Jirásková a Dagmar Havlová. Ta usedla se svým manželem Václavem do jedné z lóží. Na malý okamžik však zůstal bývalý prezident osamocen, a to ve chvíli, kdy Dagmar zaujala místo u rakve. Manželé Havlovi nepřišli s tradiční květinou ale s větví stromu rozkvetlé třešně – tak si to asi přál princ českého divadla a kultury vůbec Radovan Lukavský.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšetePrvní smuteční projev pronesl šéf činohry ND Michal Dočekal. Další vzpomínku a poklonu pak zesnulému herci vysekla jeho kolegyně a velká kamarádka Taťjana Medvecká. „Když jsem před sedmi lety byla panu Lukavskému říci, že mi umřel můj tatínek, chytil mě tehdy za ruku a řekl mi, že se s ním zase setkám,“ začala zastřeným hlasem Medvecká svůj projev a vyjádřila tak naději, že se s hereckým velikánem jednou opět setká. Na konci svého emotivního projevu se rozplakala a rychlou chůzí zamířila do zákulisí.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteJako poslední z řečníků vstoupil na pódium Václav Postránecký. „Odešel poslední velký herec jedné z nejvelkolepějších etap českého herectví,“ dojemně uzavřel svůj projev. Po něm zapěla závěrečnou árii z Rusalky Eva Urbanová, načež orchestr zahrál českou státní hymnu a za Radovanem Lukavským se naposledy zatáhla opona.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete


Autor: JOSEF KOUKOLÍČEK, EVA KREMSEROVÁ
Foto Aha! – Martin Hykl, David Kundrát, Marek Pátek

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.