Bronislav Poloczek (68): Jde mu o zivot! Těžká operace krční tepny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bronislav Poloczek (68): Jde mu o zivot! Těžká operace krční tepny

Bronislav Poloczek (68)
Bronislav Poloczek (68) (: Archiv)

PRAHA – Bronislav Poloczek (68), představitel Stanislava Nykla ze seriálu Ulice, již zítra nastupuje do nemocnice kvůli operaci! Ta mu po nedávné mozkové mrtvici může zachránit život, ale také ho o něj připravit! „Opravdu se bojím, nejsem žádný hrdina,“ svěřil se nám včera slabým hlasem oblíbený herec.

„Můj stav se nelepší, můžu jen doufat. Lékaři mi ale dávají naději hlavně díky té operaci, která proběhne tento týden,“ řekl včera deníku Aha! herec, jehož rázný hlas změnila vážná nemoc k nepoznání.

„Jedná se o tzv. stenózu karotidy – krkavice, zúžení největší krční tepny, která zásobuje mozek krví,“ popisuje onemocnění lékař Petr Randáček. K jejímu zúžení dochází nejčastěji v důsledku aterosklerózy. „Zúžení průsvitu tepny vede k nepravidelnostem proudění krve a k možné tvorbě drobných sraženin. Pokud se dostanou do mozku, mohou způsobit cévní mozkovou mrtvici,“ vysvětluje doktor. A to se stalo i oblíbenému herci Poloczkovi.

Jenže operace není samospásná – naopak při ní hrozí velmi vážné riziko. Herci, který už léta baví národ i svou postavou svérázného topiče Tomáše Bambuly v seriálu Hospoda, totiž může vážně ublížit!

„Pacient při ní může dostat paradoxně mozkovou příhodu, proti které ho výkonem chráníme. Riziko je však menší, než kdyby se neoperovalo,“ dodává Randáček.

Kumštýř, kterému přátelé neřeknou jinak než »Bróňa«, o nebezpečí dobře ví. „Co mám dělat. Nejsem žádnej hrdina, takže strach samozřejmě mám, ale zase se nesmím moc klepat, protože přece dostanu narkózu a nebudu o ničem vědět,“ tvrdí.V úspěch operace věří i Poloczkovi divadelní kolegové. „Celý soubor činohry Národního divadla přeje panu Poloczkovi brzké uzdravení. Stejně jako všichni diváci se těšíme, až se vrátí na naše jeviště,“ vzkazuje marodovi za všechny herce mluvčí Zlaté kapličky Tomáš Staněk.

Jak probíhá operace

„Během operace pacient spí, probíhá v celkové anestezii. Chirurg řezem na krku uvolní krkavici a rozřízne ji. Pak odstraní tzv. aterosklerotický plát, který tepnu zužuje a cévu zašije,“ popisuje MUDr. Petr Randáček. Pacient může odejít z nemocnice asi pátý den po operaci. „Existuje i jiný způsob léčby, kdy se vpichem v třísle zavede do karotidy stent – kovová trubička, která místo zúžení roztáhne. Výsledky nejsou tak dobré jako při klasické operaci,“ dodává lékař.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.