Zemřel cikán Fero | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zemřel cikán Fero

Otto Lackovič v Chalupářích
Otto Lackovič v Chalupářích (ČT)

BRATISLAVA – Drůbežář Fero ze seriálu Chalupáři už nežije! Slovenský herec Otto Lackovič (†80) totiž podlehl rakovině plic. Pláče pro něj i Ljuba Skořepová (84), která právě v Chalupářích hrála jeho cikánskou manželku.

Drůbežář Fero ze seriálu Chalupáři už nežije! Slovenský herec Otto Lackovič (†80) totiž podlehl rakovině plic. Pláče pro něj i Ljuba Skořepová (84), která právě v Chalupářích hrála jeho cikánskou manželku. „Ještě nedávno jsem ho potkala a vypadal pěkně. Muselo to jít hrozně rychle. Všichni mí přátelé umírají a já je nechávám za sebou. Až z toho mám špatné svědomí,“ rmoutí se Skořepová.

„A do prčic! To je hrozná škoda. Jsem z toho v šoku. Otto, to je moje mládí a začátky v ABC. Byl to opravdu výborný a v mládí i moc krásný kluk. Na něj nemůže mít nikdo špatné vzpomínky, nebyl to křivák, na rozdíl od mnoha jiných kolegů,“ smutní po kamarádovi i další herečka, Jiřina Bohdalová (76). Její kolega, jehož zdobil mohutný knír a kvůli chraplavému hlasu byl často obsazován i do dabingu padouch Rollins ve filmech o Vinnetouovi se kvůli navrátivší se zákeřné nemoci neustále dusil, a na konci života se mu nedostávalo vůbec dechu.

„Otík s námi hrál až do konce loňské sezony, pak skončil s tím, že už je to pro něj velmi únavné. Odcházel docela v kondici, jen žertoval, že špatně chodí a slyší. I způsob, jakým překonával svou těžkou chorobu, rakovinu plic, byl obdivuhodný,“ vzpomíná na zesnulého herce, který měl ještě z dob válečného Slovenského národního povstání prostřelené rameno, herec a principál divadla Skelet Pavel Trávníček.

Původem slovenský patriot, který na sklonku života víc času trávil na chalupě v Českém ráji, patřil k herecké vlně, jež pod vedením Jana Wericha po válce excelovala v pražském divadle ABC. Diváci si Lackoviče mohou pamatovat především z rolí cikánů ve filmech Dušana Kleina, z mnoha filmů a seriálů, z nichž nejslavnější je postava údržbáře Fera v Chalupářích. Na to, jak zde exceloval s Ljubou Skořepovou, se můžeme podívat každou neděli dopoledne na ČT.

Filmy
1997 Bumerang – Josef Loubal
1993 Nesmrtelná teta – rybář
1985 Fešák Hubert – Skákal
1983 Sestřičky – Reveš
1971 Vražda v hotelu Excelsior – Pepi
1970 Čtyři vraždy stačí, drahoušku! – José Antonio
1957 Proti všem – Ondřej Joha
1955 Jan Žižka – Ondřej

Seriály
1995 Bylo nás pět – starý Slovák
1988 Rodáci
1977 30 případů majora Zemana – Ledvinka
1975 Chalupáři – drůbežář Fero
1971 F. L. Věk – role herce
1968 Hříšní lidé města pražského


Video ze seriálu Chalupáři:

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.