»Hříšní lidé« plakali | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

»Hříšní lidé« plakali

Se Sequensem se ve strašnickém krematoriu rozloučily desítky lidí.
Se Sequensem se ve strašnickém krematoriu rozloučily desítky lidí.

PRAHA (vt, lbp, mac) – „Sbohem Juro. Byla s tebou velká legrace, ale už si spolu nezahrajem,“ štkal u katafalku režiséra Jiřího Sequense (†85) herec Radek Brzobohatý (75).


Režisér Jiří Sequens (*23. 4. 1922 – †21. 1. 2008)

Jeho řeč se prolínala s titulní písní seriálu Hříšní lidé města pražského a s tucty květin, které k rakvi milovaného režiséra donesli téměř všichni žijící představitelé seriálu Třicet případů majora Zemana. Kliknutím zvětšeteSe slzami v očích vzpo- mínali na Sequense Vladimír Brabec (73), Jaroslava Obermaierová (61), Václav Vorlíček (77), Jana Šulcová (60) nebo Rudolf Jelínek (72). Kliknutím zvětšetePan režisér zemřel před týdnem po vleklých zdravotních potížích, které mimo jiné vyústily i v amputaci nohy.

„Byl jedním z nejpilnějších režisérů, s nimiž jsem měl tu čest spolupracovat. Měl velký smysl pro humor, a možná proto se na nás, herce, nedíval povýšeně,“ smutnil Brzobohatý, který jako jediný pronesl na pohřbu smuteční proslov. Poté pečlivě složil své papíry, sedl si bokem ke katafalku a se sevřenýma rukama a přivřenýma očima si pomalu procházel všechny ty filmy, které společně s Jiřím, kterému říkal Jura, natočili. Kliknutím zvětšete„Byl to vynikající režisér, který výrazně přispěl k věhlasu české kinematografie. Vždy budu mít v paměti ty cesty ze školy, kam jsme oba chodili a při kterých jsme rozebírali všechny jeho možné i nemožné problémy,“ přiznal těžkým hlasem režisér Václav Vorlíček poté, co kondoloval vdově po režisérovi.

Kliknutím zvětšete„Byl to skvělý režisér, skvělý člověk, se kterým jsem natočila řadu věcí. Vždycky byl kamarád, řadu let mě prosil, ať mu tykám! Stalo se tak až poslední dva roky,“ plakala i Jana Šulcová, která ztvárnila laborantku v Hříšných lidech města Pražského. Sequens však za sebou zanechal i spoustu dalších nezapomenutelných filmů a seriálů: Kliknutím zvětšetePartie krásného dragouna, Pěnička a paraplíčko, Vražda v hotelu Excelsior.

Jeho nejslavnější dílem však už navždy bude legendární seriál Třicet případů majora Zemana, který vám na DVD přináší každý týden Nedělní Aha!. A jeho hlavní postava, Vladimír Brabec, měl při zatahování opony slzy na krajíčku. „Nezlobte se, ale nic vám neřeknu,“ odbyl herec po pohřbu novináře a pomalým krokem odešel ze strašnického hřbitova. Stejně, jako by odešel i Jiří Sequens, na něhož všichni jeho herci budou vzpomínat s láskou.

Dílo Jiřího Sequense

Kliknutím zvětšeteRukojmí v Bella Vista 1974
Třicet př. majora Zemana 1974
Pokus o vraždu 1973
Kronika žhavého léta 1973
Smrt černého krále 1971
Vražda v hotelu Excelsior 1971
Pěnička a Paraplíčko 1971
Partie krásného dragouna 1970
Hříšní lidé města pražského 1968
Atentát 1964

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete


Foto Aha! – Martin Hykl, David Kundrát

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.