Heidi Janků u zubaře: Vrtání jedině s injekcí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Heidi Janků u zubaře: Vrtání jedině s injekcí!

Černé plomby Heidi dávno vyměnila za bílé.
Černé plomby Heidi dávno vyměnila za bílé.

PRAHA – Zpěvačka Heidi Janků (45) dbá o své zdraví! I přes zavedení poplatků u lékařů a placené služby u zubařů nezanedbává ani prevenci, protože ví, že je to základ.


„Zuby jsou tak trochu můj výrobní nástroj a proto se o ně musím starat. Mám už všechny dřívější plomby vyměněné za krásné bílé výplně, aby když otevřu na jevišti pusu, v ní nebylo černo,“ řekla deníku Aha! Heidi, která k preventivní zubní prohlídce využila nové špičkově vybavené zubní centrum AV Dental v Krči.

„Bohužel, i přes veškerou péči mi pan zubař Aleš Váňa našel dva malé kazy, které sice nebolely, ale musely se spravit, aby nezačaly bolet v nepravou chvíli – třeba na pódiu,“ prozradila nám Heidi.
Kliknutím zvětšeteDo Krče k zubaři Váňovi nešla Heidi náhodou, protože nejen, že nabírá nové pacienty, ale především se specializuje na estetickou stomatologii a implantáty, a taky tam dělají takzvané bělení zubů. „Zubařů se asi jako všichni docela bojím, ale z posledních návštěv vím, že celé zdravotnictví jde trendem co nejmíň trápit pacienta. Kliknutím zvětšeteProto jsem si nechala dát injekci na lokální umrtvení a bolavý zub byl za pár minut spravený a ani jsem netrpěla. Pan zubař byl důsledný, ale jemný. Jsem ráda, že mě zub nebolí, protože mi už začíná kolotoč vystoupení a vůbec si nedovedu představit zpívat s takovou bolestí, respektive s utišujícími tabletami,“ dodala Heidi Janků.

6 největších zubařských omylů

PRAHA (muf) – I v péči o zuby panuje řada omylů…

1) O mléčné zuby nemusíme pečovat.
Špatně! Pokud se udělá kaz už na mléčných zubech, nemusí se chrup vyvíjet správně.

2) Špatný chrup je podmíněn dědičně.
Špatně! Zdědit můžete jen odolnost proti zubnímu kazu. Ale i ty sebelepší geny jsou bezmocné, když o chrup nepečujete správně.

3) Zuby se musí drhnout.
Špatně! Když používáte tvrdé kartáčky, můžete si poškodit sklovinu a zranit dásně. Navíc si můžete i odhalit krčky a pak je zubní kaz už jen otázkou času. Tip: Čistící pohyby provádějte jemně od dásní k zubům.

4) Žvýkačka nahradí čištění.
Špatně! Speciální žvýkačky opravdu podporují ústní hygienu, tím jak podporují tvorbu slin. Ty dodávají zubům minerály a posilují tak sklovinu. Ale denní čištění zubů žvýkačka nenahradí.

5) Bělící přípravky zuby nepoškozují.
Špatně! V ústech se bělením spustí chemická reakce a může se stát, že se bělící přípravek dostane do škvír a děravých zubů a poškodí nervy. A jen tak na okraj: U vnějšího zubního povlaku, můstků a korunek nikdy nedocílíte sněhobílé barvy. Po půlroce jsou zuby zase zažloutlé.

6) Kartáček stačí vyměnit, až když je roztřepený.
Špatně! Kartáčky se musí měnit každé dva až tři měsíce. Po dvanácti týdnech používání klesá totiž čistící účinnost kartáčku o 30 procent.


Autor: (gra)
Foto Aha! – Martin Hykl

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.