Co Mistr raději nevypráví? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Co Mistr raději nevypráví?

Během turné po USA se po boku Karla Gotta objevil polonahý svalovec. Když fotograf mačkal spoušť, tvářil se Mistr rozpačitě.
Během turné po USA se po boku Karla Gotta objevil polonahý svalovec. Když fotograf mačkal spoušť, tvářil se Mistr rozpačitě.

O Karlu Gottovi se už popsaly stohy novinového papíru a čtenáři o svém Slavíkovi vědí i vyslovené intimnosti. Znají jeho milenky, životní postoje a hlavně věčně populární písničky. Zdá se, že Mistr je stoprocentně čitelný a málo co z jeho života nás už dokáže překvapit.


● Dívky, které mu vodili jejich rodiče
● Přednášky v pruhovaném pyžamu
● První barvení vlasů
● A další, dříve tajné informace!

Pokusili jsme se proto doplnit mozaiku jeho života o drobnosti, které možná ještě někoho překvapí. Například – jaký je jeho vztah k penězům, jak balil hezké dívky a jak ho vidí jeho přátelé!

Peníze ho moc nezajímaly

Gottův vztah k penězům komentuje jeho dlouholetý spolupracovník Ladislav Štaidl (62) ve své knize Víno z hroznů. Karel prý byl vždy uznalý zaměstnavatel, který nikdy nešetřil na honorářích muzikantů, techniků, autorů scénářů i režisérů. A když nebyl schopen zajistit adekvátní odměny od státních institucí, zaplatil je jednoduše ze své kapsy. Ze svého nakupoval i drahé hudební nástroje. Peníze ho zajímaly až v případě, když mu docházely.

Kliknutím zvětšeteJednou se na trhu objevil nástroj věrně imitující smyčce, tak ho Karel koupil. Ten stávající prodal Ladislav Štaidl Karlu Vágnerovi (65) a utržených šedesát tisíc předal Gottovi v sále Na Chmelnici, kde s kapelou často zkoušeli. Asi za devět měsíců se Karel Gott zeptal Ládi Štaidla, zda už prodal ten starý syntetizér. Když mu udivený kapelník odpověděl, že už dávno, řekl mu Karel, že by ty peníze už potřeboval, protože na tom momentálně není zrovna nejlíp. „Ty si nepamatuješ, že jsem ti těch šedesát tisíc už dal?“ zrudl prý Štaidl. „Šedesát tisíc přece nemůžu jen tak zapomenout!“ odvětil Karel a chvíli přemýšlel. Pak stočil řeč na jiné téma.

„Horečně jsem přemýšlel, jak nesnadné bude dokázat, že jsem ho neokradl,“ vzpomíná po letech kapelník. „Jsi tu autem, zeptal jsem se, když se konečně spásný nápad dostavil. Když odemkl svého modrého sportovního bavoráka, otevřel jsem přihrádku na rukavice, kde se spokojeně rozvaloval pohřešovaný balík peněz a já jsem měl zase kliku,“ dodává Ladislav Štaidl.

Rodiče mu přivezli dceru až do hotelu

O přísun krásných a mladých dívek neměl Karel Gott nikdy nouzi. Své o tom ví i jeho dlouholetá kolegyně, zpěvačka Vlasta Kahovcová (63), která společně s Jitkou Zelenkovou (57) a Jarmilou Gerlovou (64), doprovázely Zlatého slavíka po dobu pěti let. „Například na šňůře v Německu přivezli rodiče svou dcerušku do hotelu, kde Karel bydlel a snažili se, aby si jí všiml. Doslova mu ji naservírovali pod nos, respektive na pokoj. Byla to taková upravená a slušně vyhlížející dcerunka, ale jak to tenkrát dopadlo, nevím, na pokoji jsme s nimi nebyly,“ vzpomíná Vlasta.

Přednášky v pyžamu

Pokud se Karel Gott obešel na hotelu bez dámské návštěvy a věnoval se svým kolegům, bývaly to často večery a noci víc než poučné. „Sešli jsme se buď na pokoji u Karla, nebo u někoho jiného z kapely a nikdy nezapomenu na Karlovy přednášky v pyžamu. Měl takové obyčejné pruhované, žádné luxusní saténové, jak by si snad někdo myslel. On zasvěceně vyprávěl francouzskou a ruskou historii a my se zájmem poslouchali,“ líčí Vlasta Karla v docela jiném světle. V noci na hotelu se člověk zkrátka mohl ve společnosti Mistra i poučit.

Tři šedivé vlasy

Kromě toho, že Vlasta Kahovcová doprovázela Karla Gotta jako zpěvačka, vykonávala po dobu pěti let funkci i jeho dvorní kadeřnice. „Karla jsem pravidelně stříhala a jednou jsem při péči o jeho účes objevila na skráních asi tři šedivé vlasy. Oznámila jsem mu tuto novinu a jak jsem předpokládala, moc jsem ho tím nepotěšila. Obrátil na mě prosebný pohled, z čehož jsem usoudila, že je to jenom mezi námi. Téměř ihned si skráně přibarvil. Dnes už mu to je jedno,“ směje se Vlasta Kahovcová.

Málem přišel o život

Dvacátého devátého června 1973 se Karel Gott podruhé narodil. Při cestě do Karlových Varů na galakoncert Písniček pro Hvězdu nevybral blízko Nového Strašecí prudkou zatáčku, dostal smyk a postupně vyvrátil tři patníky. Auto se několikrát otočilo a zcela zdemolované se ocitlo na všech čtyřech kolech. Přesto musel Karel vylézt ven okénkem. Z havárie vyšel s naštípnutou čéškou a silným výronem krve do kloubního vaziva. Přesto se po ošetření na koncert dostavil a s bolestmi hlavy a nohy zdárně vystoupil.

Kliknutím zvětšeteV New Yorku Mistr exceloval

Spolupráce s Karlem Gottem je prý velmi profesionální, zpěvák neponechává nic náhodě. Své o tom ví trombonista Gottovy kapely Boom! Band Karla Gotta, Josef Pospíšil (43), který českého Slavíka doprovázel nejen v Moskvě, ale i ve slavné Carnegie Hall v New Yorku. „Karel Gott si velice potrpí na zkoušky, a když nějaká odpadne, nebo je málo času, je velmi nervózní. Zkouší více než jiní zpěváci, je to doslova zkouškový pedant,“ říká zkušený muzikant. Mistr prý pracuje na nejmenších detailech a texty nezpívá nikdy z taháku. Ale neomylný prý také není. Asi dvakrát se prý stalo, že něco zopakoval znovu, nebo přeskočil na jinou sloku. Dokáže to prý však tak mistrně zaobalit, že to žádný posluchač nepozná. Ve slavné Carnegie Hall prý byl ale naprosto bezchybný.

Během pár dnů mu ukradli dvě auta

Kliknutím zvětšeteZačátkem devadesátých let vystupoval Karel Gott jako host na koncertu Evy Pilarové (68), pořádaném na počest jejích narozenin. Do klubu tehdejšího karlínského hudebního divadla dorazil rozrušený a bez nálady si přisedl ke stolu, kde již seděla Marta Kubišová (65), Olga Blechová (59) a Waldemar Matuška (75). „Jsem frustrován,“ prohlásil úvodem, zatímco společnost ožila zvědavostí. „Během pár dnů jsem přišel o druhé auto,“ líčil svůj problém. „Obě jsem koupil v Německu a tam jsem si je nechal i pojistit. Teď nemám ani jedno, to druhé auto mi někdo ukradl během deseti minut před televizí na Kavčích horách. Jen jsem si šel něco zařídit, a auto bylo pryč.“ Někdo z přítomných celkem logicky namítl, že byla auta pojištěná, což je hlavní. Ale to Mistra rozrušilo podruhé. „Ale co si o mně v té německé pojišťovně pomyslí? Že si ta auta snad sám kradu,“ dodal zdrceně.

I velký Mistr se někdy utne!

Kliknutím zvětšeteNe vždy se všechno povede tak, jak chcete. O tom se přesvědčil i Karel Gott. Když měl totiž uskutečnit slavnostní výkop fotbalového zápasu, tak trochu pozapomněl, že kožené polobotky nejsou kopačky a najednou stál na hřišti jen s ponožkou na noze, zatímco polobotka chvíli kopírovala dráhu míče a pak se poroučela k zemi.


Autor: (ben)
Foto Aha! – Jaroslav Benda, Marek Pátek, Alexandr Malachovský

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.