Předčasný porod Hanky Kynychové: Dětem hrozí obrna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Předčasný porod Hanky Kynychové: Dětem hrozí obrna!

Cvičitelka Hanka Kynychová v úterý odpoledne předčasně porodila dvě holčičky.
Cvičitelka Hanka Kynychová v úterý odpoledne předčasně porodila dvě holčičky. (Aha! – Marek Pátek)

PRAHA – Populární cvičitelka Hanka Kynychová (39) se stala v úterý odpoledne maminkou dvojčat! A její osmiletý syn Filip tak dostal k Vánocům dvě sestřičky Sofii a Alexandru, které po úterním předčasném porodu v nemocnici v Praze-Podolí vážily 1,1 a 1,5 kilogramu.

Populární cvičitelka Hanka Kynychová (39) se stala v úterý odpoledne maminkou dvojčat! A její osmiletý syn Filip tak dostal k Vánocům dvě sestřičky Sofii a Alexandru, které po úterním předčasném porodu v nemocnici v Praze-Podolí vážily 1,1 a 1,5 kilogramu. A právě jejich váha a porod osm týdnů před termínem přidělávají lékařům vrásky na čele. Dětem totiž hrozí dětská mozková obrna!

„U nedonošených miminek s váhou do kilogramu a půl existuje vysoké riziko postižení dětskou mozkovou obrnou,“ přiznává přední český porodník. To znamená, že děti známé cvičitelky by mohly mít velký problém se vůbec pohnout. Možnost obrny však není jediná komplikace, jíž jsou děvčátka vystavena. „Jedno z dvojčat se totiž přes pupeční šňůru špatně vyživovalo,“ přiznala Kynychová deníku Aha! několik dní před porodem. Cvičitelce proto v nemocnici píchali kortikoidy, které měly uspíšit vývoj nevyvinutých plic, aby kojenci byli schopni dýchat.

Kynychová však věří, že přes veškeré komplikace budou holčičky v pořádku. Vždyť brala za malý zázrak už to, že se jí podařilo napoprvé uměle otěhotnět. „Snažili jsme se o další dítě dva a půl roku, a nedařilo se. Taky už mi bylo třicet osm, tak jsme se rozhodli o umělém oplodnění,“ přiznává Kynychová, které na mateřské dovolené pomůže manžel Jindřich Obrdlík.

Těhotenské problémy Hanky Kynychové začaly už před časem a částečně si za ně může sama. „Už před třemi týdny jsem byla v nemocnici, ale podepsala jsem revers a odešla na vlastní zodpovědnost domů. Jsem beraní hlava a neuvědomila jsem si, že by to mohlo holčičkám uškodit,“ trápí se Kynychová, která musela minulý týden ve čtvrtek odpoledne znovu do nemocnice. „Doufám, že mě ještě předtím, než se holčičky narodí, pustí domů,“ plánovala si o den později Kynychová s tím, že termín porodu má až 29. ledna. To ji ještě ani ve snu nenapadlo, že porodí o celé dva měsíce dříve.

29.11.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.