Bachař romantik! Exkluzivní reportáž Veroniky Žilkové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Bachař romantik! Exkluzivní reportáž Veroniky Žilkové

Veronika si nemůže obrázky romantického bachaře Jana Severy vynachválit.
Veronika si nemůže obrázky romantického bachaře Jana Severy vynachválit.

BRANDÝS NAD LABEM – Mám z dětství tři kamarádky, které si udržuji, protože vím, že se se mnou nebaví jen jako s tou známou Žilkovou. Gita, Naďa a Irena. Když mě ta poslední ze jmenovaných požádala.


BRANDÝS NAD LABEM – Mám z dětství tři kamarádky, které si udržuji, protože vím, že se se mnou nebaví jen jako s tou známou Žilkovou. Gita, Naďa a Irena. Když mě ta poslední ze jmenovaných požádala o zahájení výstavy Jana Severy Kliknutím zvětšeteve své malé galerii v Brandýse nad Labem, vůbec jsem netušila, co mě čeká.

Irena Kratochvílová je kromě galeristky také hvězdářka, a když je mi nejhůř a dusím se malomyslností, volám jí. Když bylo Agátě patnáct a opět propadala ve škole, měla prostě bouřlivou pubertu, kterou jsem se bála, že nepřežije, koukla tehdy Irena do hvězd a vyčetla, že v devatenácti letech bude Agáta hodně slavná a populární. Smála jsem se tomu, protože kromě výtržnictví nebyla Agáta ničím zajímavá. Její předurčenou popularitu jsem čekala maximálně jako zprávu v černé kronice o nějakém nelegálním dobrodružství. No a vidíte! Zpátky k vernisáži. Zahajovala jsem mnoho výstav ve svém životě, ale tahle byla hodně zvláštní. Zaparkovala jsem auto, popadla Kordulu a šla se podívat na obrázky. Něžné romantické krajiny, stromy, slunce, řeka. Impresionismus v Brandýse. Krása.
Kliknutím zvětšeteDo galerie vešel chlap jako hora, potetovaný a s náušnicí v uchu a houknul pozdrav. Na chvilku jsem dostala strach, jestli to nepřišel vybílit. Omyl, byl to ten malíř.
Tak to byl první šok, podle vzhledu bych od něj čekala spíš obraz mořské panny na motorce. Druhý šok přišel, když jsem se loučila a přála, aby se obrazy prodaly a měli Irena i Honza z čeho žít. To mě neživí, já maluji pro radost. Já se živím jako dozorce ve vězení. Bachař romantik, tak to je chlap, kterého si Irena musela najít ve hvězdách. Takového totiž běžně na ulici nepotkáte.


Autor: Veronika ŽILKOVÁ
Foto Aha!: Marek PÁTEK

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.