Co dnes dělají Návštěvníci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Co dnes dělají Návštěvníci

 (: Miloš SCHMIEDBERGER, Petr ŠKVRNĚ, ČTK, archiv)

PRAHA – Seriál Jindřicha Poláka a Oty Hofmana Návštěvníci si získal kultovní statut a oblibu nejen u nás, ale i v okolních zemích. V tehdejším západním Německu, které se podílelo na jeho výrobě, se vysílal pod názvem Die Besucher, a dodnes se tam konají srazy jeho fanoušků, na které jezdí legendární Ladou Niva.

Co dnes dělají herci, kteří populární Návštěvníky ztvárnili?

Trnitá cesta Návštěvníků
Návštěvníci vznikli v roce 1983, od roku 1989 je však Česká televize nesměla vysílat kvůli soudnímu sporu ohledně jména postavy, kterou hrál Josef Bláha – akademika Filipa. Vdova po skutečném akademiku Filipovi zažalovala televizi, a ta spor prohrála. Ačkoliv byl vyroben dokument k uctění památky profesora Filipa, seriál se stejně nesměl vysílat. Hrozilo, že kultovní seriál mládeže osmdesátých let minulého století bude navždy uzamčen v trezoru. Česká televize nakonec problém vyřešila tím, že přejmenovala postavu akademika Filipa na akademika Richarda, a byly předabovány všechny dialogy, kde se jméno vyskytovalo.

Dagmar Patrasová (49)–Emilia Fernandez / Katja Jandová
Herečka a zpěvačka Dagmar Patrasová alias Dáda se po Štěpánce Haničincové stala oblíbenou ikonou dětské zábavy. Na Návštěvníky vzpomíná ráda, i když podle ní asi v polovině natáčení hrozilo, že se seriál nedokončí! „Měli jsme totiž jet do Mnichova, natáčet scény z budoucnosti,“ vzpomíná Dáda. „Jenže přišlo udání od jisté žárlivé paní, která mi ztrpčuje život dodnes, že prý chceme s manželem (Felix Slováček – pozn. redakce) emigrovat. On tam totiž v tu dobu koncertoval s Karlem Gottem. Tak se za mě musel Jindřich Polák osobně zaručit na kulturním výboru KSČ!“ vzpomíná Dáda. Legendární seriál se jí ale vybavuje i jinak. „Když dnes vidím určité scény, tak se mi nostalgicky rozšíří čichové buňky. Chodili jsme totiž jako parta po natáčení na smažák,“ vybavuje si Patrasová.



Josef Dvořák (64)–Leo Kane / Emil Karas

Josef Dvořák hrál od sedmdesátých let v Semaforu, nejprve s Jiřím Suchým, a později utvořil vlastní skupinu. Od roku 1991 stojí v čele vlastního souboru, se kterým »kočuje« po celé republice. Popularitu komika mu přineslo zejména časté účinkování v zábavných programech. Jeho životní rolí je plejáda vodníků z nespočtu televizních pohádek a seriálu Arabela. Jeho vzpomínka na seriál je spojena s Vlastimilem Brodským, který hrál dědu Drchlíka. „V jedné scéně tam spolu plujeme na lodičce, a ta se měla podle scénáře převrhnout,“ směje se u vzpomínky Josef Dvořák. „A jak to tak u filmu bývá, přišla na tuto scénu řada koncem října. To je zákon schválnosti, lyžování točíte v parném létě a sběr jahod v lednu. No, a když jsme se s tou loďkou měli převrhnout, ani jeden jsme z toho neměli dobrou náladu. Nebyli jsme rozhodně otužilci. A jak jsme tak na pokyn pana režiséra spadli do vody a schvácenými tempy plavali ke břehu, tak se ke mně Bróďa natočil a po dvou letech natáčení mi povídá: „Pane Dvořáku, myslím, že toto je poslední příležitost, abychom si začali tykat.“

Jiří Datel Novotný (62)–Dr. Jacques Michell/ Michael Noll
Postava záletného doktora Michala je životní rolí tohoto táborského rodáka. Jeho kariéra je totiž více spjatá s Divadlem Semafor, kde působil nejen jako herec a režisér, ale i jako tajemník Jiřího Suchého. Jeden čas jsme ho mohli vidět také jako moderátora Prima jízdy. Jako režisér se prosadil i v televizi, je autorem několika GENů i Cestománií z produkce firmy Febio Fera Feniče.






Josef Bláha (†70)–Richard Filip/ Jan Richard

Josef Bláha alias velitel výpravy akademik Richard se narodilv Jugoslávii, DAMU už však vystudoval v Praze. Byl v celoživotním angažmá v Divadle na Vinohradech, často se uplatňoval i v rozhlase a televizi. Ve filmu hrál charakterní, ale hlavně komediální role, nezapomenutelný byl jako čtyřruký ředitel z Dívky na koštěti. Jiří Sovák v jedné ze svých knížek napsal, že Bláha vypadal jako »ohořelej havran, kterej přečkal lesní požár«. A nebyla to jen vtipná charakteristika hercovy vizáže. Josef Bláha přečkal totalitu, ale ve zbývajících pěti letech života už prakticky nemohl pracovat. Zemřel 6. prosince 1994.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.