Leona Machálková - Strach o syna. Ortel lékařů: Porucha mozkových funkcí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Leona Machálková - Strach o syna. Ortel lékařů: Porucha mozkových funkcí!

Leona Machálková se synem Arturem
Leona Machálková se synem Arturem (Aha! – Dalibor Puchta)

PRAHA – Zpěvačka Leona Machálková (40) řeší nepříjemný problém. Její čtyřletý syn Artur totiž trpí syndromem lehkých mozkových dysfunkcí (LMD). Ten se projevuje mimo jiné například hyperaktivitou, která dává právě Machálkové pořádně zabrat. „Artur je chvílemi opravdu nezvladatelný a Leonu to pořádně vyčerpává.

Dokonce si myslím, že hyperaktivní Artur je i důvod, proč zatím nemá další dítě. Bojí se, že by dvě ratolesti prostě nezvládla,“ řekla deníku Aha! kamarádka zpěvačky, která jí s výchovou Artura často pomáhá.

Syndrom lehkých mozkových dysfunkcí se ale bohužel neprojevuje pouze hyperaktivitou. U Artura se tak dá očekávat, že bude mít problémy se špatnou koncentrací a výrazně nerovnoměrným vývojem jednotlivých duševních funkcí. „Děti trpící hyperaktivitou, přesněji poruchou chování a pozornosti, jsou jednoduše řečeno divocí neposedové, které je těžké zabavit. Potřebují individuální přístup,“ říká psycholožka Janina Krocková.

Když naposledy Machálková vyšla s malým Arturem do společnosti na křest alba Petra Kotvalda, byla ze svého syna doslova zoufalá. „Maminko, já chci domů, já chci druhou coca colu, chci být s tebou, nechci už tady být,“ vykřikoval malý Artur směrem k Leoně Machálkové. Že by třeba jen na minutu vydržel sedět na židličce v Tretter’s baru, vůbec nepřipadalo v úvahu! Abnormálně hyperaktivní dítě Leona Machálková nakonec odevzdala do rukou své kamarádky, která s Arturem raději odešla pryč.

„Příčina LMD spočívá především v nervovém systému dítěte. Jde o drobná poškození, eventuálně o zvláštnosti v utváření mozkové tkáně, k nimž došlo většinou v raných vývojových fázích, tj. nejčastěji před narozením dítěte, někdy při porodu, vzácněji i po narození,“ říká odbornice. „Tyto děti nejsou hloupé, jak se soudí, jen jim spousta věcí kvůli nepozornosti ve škole uteče. Každopádně doporučuji návštěvu odborníka, protože u některých dětí mohou problémy přetrvávat i do budoucna,“ radí Krocková, podle níž je někdy v těžších případech vhodné ordinovat speciální léky.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.