Český Louis de Funès – František Filipovský: Zítra by oslavil 100 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Český Louis de Funès – František Filipovský: Zítra by oslavil 100 let!

František Filipovský měl se svým francouzským kolegou více společných věcí než jen dabing.
František Filipovský měl se svým francouzským kolegou více společných věcí než jen dabing.

PRAHA – Je to neuvěřitelné, ale populární český herec František Filipovský (†86) by zítra oslavil 100. narozeniny! 23. září 1907 se narodil v Přelouči v Polabské nížině. O necelých sedm let později – 31. července 1914 – přišel na svět v Courbevoie fenomenální francouzský herec Louis de Funès (†68).


Kdo by tehdy tušil, že budou mít tito dva velikáni filmového plátna hodně společného. Aha! se v rámci výročí narození Františka Filipovského podařilo zjistit podrobnosti o tom, jak se vlastně dostal k úžasnému dabingu Louise de Funèse, jestli se spolu někdy skutečně sešli a co je kromě divadla, rozhlasu, filmu a dabingu spojovalo…

Ke spojení Františka Filipovského a Louise de Funèse došlo na začátku 70. let, kdy se Československá televize chystala zařadit do vysílání první filmy s tehdy už velmi slavným francouzským hercem. A jak dabingoví režiséři přišli na to, že Filipovský bude tím nejlepším? V Národním divadle v Praze, kde v letech 1945 až 1992 hrál! Mimo jiné Harpagona v Moliérově komedii Lakomec – tutéž roli si přitom střihl Funès na filmovém plátně a dokonce se sám režíroval. Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšetePodle pamětníků zkrátka stačilo srovnat výkony obou komiků v Lakomcovi a geniální propojení bylo na světě. Našly se totiž desítky společných momentů, které zahráli úplně stejně…

Vůbec poprvé propůjčil Filipovský Funèsovi svůj hlas ve snímku z roku 1961 Výhodná koupě, který se do tehdejšího Československa dostal o několik let později. A další snímky s francouzským komikem následovaly. Filipovskému pak každou chvíli drnčel doma telefon z dabingového studia s oznámením, že pro něj mají dalšího Louise. A tak tomu bylo až do jeho smrti. Původní Funèsovy pomlky v řeči zaplnil Filipovský dnes už typickým výkřikem »Hó!«. Do dabingu prý přitom vkládal tolik energie, že se na něj spoluherci chodili dívat do studia. Údajně u toho neuvěřitelně vyváděl – a hlavně věrně originálu! Nastudovanou Funèsovu komiku pak Filipovský uplatnil i jako komisař v komedii Čtyři vraždy stačí drahoušku.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšetePopularita »Fildova« dabignu, jak se důvěrně v Národním divadle Filipovskému přezdívalo, byla veliká. Jedni mu ji samozřejmě záviděli, jiní zase přáli. Dokonce se taky do českého herce kvůli Funèsovi naváželi členové tzv. Klubu dobráků, což byl spolek největších recesistů a šibalů v Národním divadle. Filipovský na ně vzpomíná takto: „Když jsem oslavoval pětašedesáté narozeniny, dostal jsem nesmírně milý blahopřejný dopis. Přišel mi do Národního divadla a byl odeslán z Paříže. Dopis z Francie, a pane, od někoho! »Drahý kolego! Přijměte nejsrdečnější blahopřání k Vašim narozeninám. Dosáhnout takového věku, to je nádherné! Jste můj herec, bavím se znamenitým způsobem, jímž mne napodobujete. S projevem hlubokých citů Váš Louis de Funès.« – Dodnes nevím, kdo ten dopis opravdu hodil do poštovní schránky, ale byla to pro mne ta nejhezčí gratulace.“

Byl to právě jeden z členů Klubu dobráků, který si takto z hvězdy Národního divadla vystřelil! Filipovský a Funès o sobě ale stejně věděli! Producenti francouzskému herci v 80. letech promítli ukázky toho, jak je v zahraničí dabován – a komik prý skutečně ocenil mistrovství Františka Filipovského jako nejlepší. A následně mu napsal poděkování, což potvrdila i dcera českého herce – zpěvačka a herečka Pavlína Filipovská (66). I když Filipovský daboval Funèse i v jeho posledním filmu z roku 1982 Četník a četnice, nenamluvil ho ve všech snímcích, které se do Československa a následně do samostatné ČR dostaly. Např. ve filmech Dobrodružství rabína Jákoba nebo Zelňačka, které se dabovaly až po Filipovského smrti, propůjčili Funèsovi hlas Jiří Krampol (69) a Jiří Lábus (57). Už to ale zkrátka nebylo ono!

Ne nadarmo se tak už 12 let předává Cena za dabing Františka Filipovského. Ty letošní dostali o minulém víkendu v Přelouči Eliška Balzerová (58) a Alois Švehlík (68). Také je musela práce geniálního českého herece, který se narodil před 100 lety, zcela jistě poznamenat…

F & F Tak si byli podobní!

Kliknutím zvětšeteFrantišek Filipovský
*23. 9. 1907/Přelouč – †26. 10. 1993/Praha

Rodina: s manželkou Matyldou měl dceru Pavlínu a syna Jana.
Zahrada: ve volném čas rád kutil a zahradničil, velice ho bavily řemeslné práce! Jeden čas se věnoval i zlacení a restaurování starožitných předmětů a byl vášnivým sběratelem dýmek.
Poprvé v divadle: od dětství hrál v ochotnických představeních a první profesionální zkušenosti sbíral během studií gymnázia u kočovné společnosti Jihočeská činohra. Oficiálně začal profesionální dráhu roku 1931 – v Osvobozeném divadle.
Poprvé před kamerou: rok 1930 – jako komparsista v komedii C. a k. polní maršálek. První opravdovou filmovou roli získal o dva roky později ve snímku Vladislava Vančury Před maturitou.
Poslední role: rok 1990 – seriál Arabela se vrací.
Smrt: rok 1993 – v šestaosmdesáti ho umlčela mozková příhoda. Umíral němý, obklopený těmi nejbližšími.

Kliknutím zvětšeteLouis de Funès
*31. 7. 1914/Courbevoie – †27. 1. 1983/Nantes

Rodina: Louis byl dvakrát ženatý! Se svou druhou manželkou Jeanne Augustine Barthélemy de Maupassant měl dva syny. Olivera, který si s ním zahrál v několika filmech, a Patricka, který vystudoval lékařství.
Zahrada: na zámku De Clermont u Bretaně, který původně patřil šlechtickému rodu, z něhož pocházela Louisova žena, se staral o velkou zahradu. Miloval hlavně růže.
Poprvé v divadle: rok 1944 – zahrál si statistu v pařížském sále Pleyel, představení se jmenovalo Slaměný milenec.
Poprvé před kamerou: rok 1945 – ve filmu režiséra Jeana Stelliho Barbizonovo pokušení, kde ztvárnil portýra.
Poslední role: rok 1982 – Ludovic Cruchot ve filmu Četník a četnice.
Smrt: rok 1983 – ve 20.30 doma na zámku De Clermont – zabil ho druhý infarkt!


Autor: LUBOŠ PROCHÁZKA
Foto Profimedia.cz, ČTK a www.angelfire.com

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.