Hvězda Starců na chmelu - Po dlouhém boji s rakovinou... Smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Hvězda Starců na chmelu - Po dlouhém boji s rakovinou... Smrt!

Hvězda Starců na chmelu - Miloš Zavadil
Hvězda Starců na chmelu - Miloš Zavadil (: Archiv)

GSCHWENDTHOF – Starci na chmelu pláčí! Po dlouhém boji se zhoubnou rakovinou totiž v Rakousku v noci z pondělí na úterý zemřel Miloš Zavadil Welde (†67), představitel floutka Honzy – hlavního záporáka tohoto nejslavnějšího českého muzikálu, který vyjde příští týden jako DVD příloha Nedělního Aha!

Zavadil v roce 1967 emigroval do Rakouska k příbuzným jejichž příjmení Welde přijal. Učinil tak pro nesouhlas s komunistickým režimem. V Rakousku získal angažmá ve Vídeňské Staatsoper, kde pět let hrál v muzikálu West Side Story, natočil tu i dvě desítky filmů. Jeho celoživotní láskou se ale stali koně. S nevlastním bratrem Ewaldem založili nedaleko Vídně hřebčín Gestut Gschwendthof, který navazoval na kladrubské tradice. Zavadil se stal uznávaným režisérem a choreografem koňských galapředstavení po celém světě.

V roce 1991 u příležitosti Slavností kladrubského koně uspořádal v Čechách velkolepou show vraných a bílých hřebců s jezdci v dobových uniformách. Byla to jeho první a poslední produkce u nás. „Kladrubský kůň je perla hozená na hnůj. Nabídl jsem možnost dostat kladrubáka do Evropy a ukázat, co se s ním dá všechno dělat. Našel jsem i sponzory, ale nebyl zájem,“ říkal trpce. Uznání se mu dostalo o pět let později. Za celoživotní propagaci koní, zvláště ve vztahu k ČR, byl uveden do Dvorany slávy, potlesk sklidil i v roce 2001 v Divadle Milénium u příležitosti premiéry muzikálu Starci na chmelu. Nabídky na filmování už odmítal.


19.9.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.