Princezna Diana (†36): Bože, už je to 10 let... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Princezna Diana (†36): Bože, už je to 10 let...

Princezna Diana tak, jak si ji všichni pamatujeme…
Princezna Diana tak, jak si ji všichni pamatujeme… (: profimedia)

PRAHA/LONDÝN/PAŘÍŽ – Pamatuji si ten den, 31. srpna 1997, docela přesně! Začínala slunečná neděle, když najednou vběhla do pokoje moje máma: „Slyšel jsi, co hlásili v rádiu?! Princezna Diana se zabila při bouračce v Paříži! A zemřel i ten její nový přítel!“ Celý svět oněměl v ten den hrůzou.

31. srpen 1997: Den, kdy se celý svět rozplakal.
Den, kdy zemřela »Královna lidských srdcí«.
Zbožňovaná »Růže Anglie«...

Lady Diana, přezdívaná »Královna lidských srdcí« a »Růže Anglie«, byla něčím mnohem víc, než jen bývalou princeznou. Od její tragické smrti, která nebyla dodnes úplně objasněna, uplyne za pár dnů už 10 let. Přitom se to zdá jako včera…

Byla zbožňovaným idolem, symbolem lidskosti, pochopení. Nejfotografovanější ženou v historii. O žádné celebritě se nepopsalo tolik papíru, nevedlo tolik diskusí, nezveřejnilo tolik klepů a nesnovalo tolik spekulací. Její příběh lásky, ponížení a zrady (to když jí opustil princ Charles) vehnal slzy do očí stamilionům lidí po celém světě.

Po rozvodu, pěti pokusech o sebevraždu a překonání bulimie se vrhla na charitu. Navštěvovala sirotčince a nemocnice po celém světě, zahájila kampaň proti nášlapným minám, v Africe hladila umírající děti. Prali se o ni nejproslulejší módní návrháři, byla nejoslavovanější ženou světa. I její smrt se odehrála v podobném duchu. Šokovala, byla obestřena tajemstvím, dodnes se spekuluje o tom, zda nešlo o pečlivě připravovanou vraždu, jestli byla v té době těhotná, zda mohla žít, kdyby se podařilo dopravit ji dříve na operační stůl. Britská policie už ale všechny tyto teorie vyloučila...

Při autonehodě v pařížském tunelu Place de I‘Alma, krátce po půlnoci z 30. na 31. srpna 1997, zahynul v hořící limuzíně Dianin přítel egyptský miliardář Dodi Al Fayed (†41) i opilý šofér vozu Henri Paul (†41). Diana zemřela několik hodin poté na následky těžkých zranění v nemocnici. Z lidí, kteří byli v troskách luxusního mercedesu, jenž předtím prchal šílenou rychlostí před smečkou novinářských aut, přežil jen osobní strážce princezny Trevor Rees-Jones (39) dodnes ale bojuje s následky těžkých zranění.

U mrtvého Dodiho se našel v krabičce drahý prsten. Koupil ho v Paříži jen pár hodin před nehodou. Spekuluje se, že chtěl požádat princeznu o ruku. Přátelé a členové rodiny ale vyšetřovatelům řekli, že Diana rozhodně neměla v úmyslu se zasnoubit ani vdát.

Černý mercedes, v němž princezna zahynula, měl těsně před tragickým koncem jízdy lehkou kolizi s bílým Fiatem Uno. Řidiče se policii doteď nepovedlo vypátrat… Zprvu nenápadná plachá blondýnka, která posléze málem rozvrátila anglickou monarchii, je už 10 let mrtvá. Ale její synové, princové William (25) a Harry (22), ji dodnes postrádají a denně prý na ni myslí. Ale lidí, kterým Diana chybí, jsou miliony. Ironií osudu zajistila Lady Di její smrt nesmrtelnost.


Vše o princezně Dianě čtěte v přiloze denšního (11.8.2007) tištěného Aha!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.