Viktor Preiss (71): Zpověď plná hořkosti! O herectví a nové práci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Viktor Preiss (71): Zpověď plná hořkosti! O herectví a nové práci

Preiss každou hereckou nabídku hodně zvažuje, jestli ji vzít, nebo ne.
Preiss každou hereckou nabídku hodně zvažuje, jestli ji vzít, nebo ne. (Foto Divadlo na Vinohradech, archiv MDP, ara)

Na kontě má nespočet filmů, divadelních představení, cen za herectví i dabing, ale při označení herec se Viktorovi Preissovi (71) ježí chlupy po těle. Dokonce odmítá pracovní nabídky a radši sedí doma se štětcem v ruce!

„Teď jsem měl pocit, že ten název herec se mi ani už moc nelíbí. Co by tam mělo být místo toho? Nevím. Člověk? Klidně bych bral i labradora. Zkrátka Viktor Preiss,“ přiznala filmová a divadelní legenda. Rázné NE neříká jen svému zaškatulkování, ale i samotným pracovním nabídkám.

„Dopřávám si ten přepych, že odmítám věci, za kterými si nemůžu stát, nebo si myslím, že nejsou pro mě. Protože instinkt, který jsem hodně dlouho podceňoval, mi vždycky radil dobře,“ svěřil Preiss s tím, že čím dál více začíná trávit čas u stolu s barvami než na jevišti. A jako o ilustrátora je o něj velký zájem.

„O první knihu mě požádal Martin Stropnický. Říkám tomu čmárání. Já spoustu věcí neumím. To je to, co se na divadelní škole učilo – ten základ,“ řekl Viktor s tím, že si prý v divadle při čtených zkouškách čmáral do scénáře. „Došlo to tak daleko, že mě kolegové prosili, abych jim namaloval nějakou figurku. Prý aby věděli, jak to mají hrát,“ prozradil Preiss v rozhovoru pro pořad Host do domu na Radiožurnálu.

Hraje celá rodina

O tom, že je herectví řehole, věděl Viktor už v dětství díky mamince. „První vjem z divadla byl ten, že je to těžké povolání,“ přiznal Preiss, jehož matka Jindřiška Gabriela Preissová byla herečkou a také rozhlasovou hlasatelkou. Od roku 1969 je Viktor ženatý s herečkou Janu Preissovou (70) a z jejich dvou synů je Martin Preiss (45) také hercem.

 Vystřiženo z pořadu GEN: Viktor Preiss otevřeně o "pitvoření"

Video se připravuje ...



Přečtěte si
6010
23. 6. 2018 • 09:36

Oba manželé Preissovi byli výborní herci a pan Preiss má recht, že již zvažuje nabídky a spíš si doma maluje pro radost.Má nárok na odpočinek, již se oba napracovali na jevištích dost a dost.Tělo si řekne.A když má tak krásný koníček a je nadán ještě malířským talentem, co chtít více? Přeji oběma hodně zdraví.

aveneta
23. 6. 2018 • 09:10

Preiss si asi uvědomil, že v branži herců je již tzv. za zenitem....je fajn, že se necpe do kdejaké role za každou cenu a věnuje se aktivitám, které mu dělají radost

janapi
23. 6. 2018 • 08:08

No každý nemůže hrát "Smrtku" jako Ty Fortune ! Na to opravdu musí být ty správné vlohy a křivé nohy

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.