Angelina v Mosulu: Ze sutin plakala a prosila o pomoc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Angelina v Mosulu: Ze sutin plakala a prosila o pomoc

Angelina, vyslankyně Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, navštívila Mosul.
Angelina, vyslankyně Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, navštívila Mosul. (Foto Reuters, Profimedia.cz)

Svět rudých koberců vyměnila za ruiny města, které zpustošili teroristé z Islámského státu (IS). Celý svět zná Angelinu Jolie (43) coby hollywoodskou herečku. Je ale také zvláštní vyslankyní Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). A jako taková teď navštívila  Mosul.

Ze sutin města, které loni v červenci z rukou IS dobyla zpět irácká armáda, vyzvala Jolie mezinárodní komunitu, aby podpořila úsilí obyvatel a obnovu Mosulu. Mimo to se také setkala s rodinami žijícími ve městě a prošla se poničenými ulicemi. „Je to nejhorší zpustošení, jaké jsem za všechny své roky práce s UNHCR viděla. Zdejší lidé přišli o všechno: jejich domy jsou zničené,“ uvedla. „Žijí v bídě. Nemají léky pro své děti a mnozí nemají tekoucí vodu či základní služby,“ dodala.

Největší bitva od 2. světové války

Mosul byl dříve druhým největším městem v Iráku, ale dnes jsou z něj ruiny. Islámský stát se ho zmocnil v roce 2014 a prohlásil za hlavní město svého chalífátu v Iráku. Podle mnohých expertů byla loňská bitva o Mosul nejtěžším bojem o město od druhé světové války.

 Outfity Angeliny Jolie za rok 2017.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.