Nenasytní poslanci: Jak si tu můžete takhle žrát? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nenasytní poslanci: Jak si tu můžete takhle žrát?

Fotografie
Fotografie (internal)

Hádanka: Na co si nedá nikdy sáhnout poslanec? A je úplně jedno, jestli je to trh ctící odeesák, makač z ANO či s prostým lidem cítící sociální demokrat... Bingo! Je to nestydatě levný kus žvance ve sněmovní jídelně.

„Jak si tu můžete takhle žrát?“ zpívá Ivan Hlas. A přesně tenhle protestsong zní normálnímu smrtelníkovi v hlavě, když navštíví poslanecký bufet. Polévka, kuřecí stehno s rýží, minerálka a rakvička. To vše za 67 korun. Takový účet dostal redaktor Aha! v restauraci pro poslance před více než třemi lety. Bylo jasné, že z téhle jídelny se stal skanzen připomínající dotované ceny za totality. „Je to vlastně taková naše závodka a v okolních restauracích je strašně draho,“ vymlouvali se zákonodárci, kteří tehdy brali nejméně 60 tisíc měsíčně.

 Do toho, aby se ceny v jejich závodce přizpůsobili těm, za něž musí jíst lidé s výrazně menšími platy, se nikomu nechtělo. Pak sem vtrhli Piráti a přece jen prosadili jisté zdražení poslaneckých jídel. Jenže ti, kteří dnes většinou berou kolem sta tisíc korun, nejméně však 75 tisíc, frfňali. A nakonec si před pár dny jídlo opět zlevnili! A tak se deník Aha! pustil do boje za to, aby nadlidi už konečně přestali jíst za nestydaté ceny.


Jak šel čas s poslaneckým žvancem

Únor 2018

Vepřo-knedlo-zelo za hubičku

Piráti prosadili na sněmovní jídla přirážku 50 procent místo dosavadní pětiprocentní. Část cen ve sněmovní kantýně vzrostla až o 50 %. Některé položky na jídelním lístku se tak už přiblížily těm v normálních restauracích. I když pořád se tu našly i ty, které venku platily tak před 20 lety. Třeba vepřo-knedlo-zelo, které stálo 46 Kč, zdražilo na 52 Kč.

6. června 2018

Nesahejte na rakvičku!

Piráti se rozčílili a na sociální síti práskli, že příslušná komise opět odhlasovala snížení přirážky na jídlo z 50 na 40 %. Prý kvůli růstu cen surovin, laskominky v parlamentním bufetu neúnosně zdražily. A tak se vepřo-knedlo-zelo má vrátit z 52 Kč na přijatelnějších 50 Kč. Jak poznamenali Piráti: „Když bereš sto litrů, ale na dotovanou rakvičku si sáhnout nenecháš.“

7. června 2018

O korunu pro zlost

Za kolik si páni poslanci vlastně debužírují a kolik korun zlevnění jim stojí za to, aby naštvali své voliče? Aha! přineslo aktuální jídelní lístek a zjistilo, že třeba kuřecí stehno s rýží má jít z 59 na 58 Kč, svíčková s knedlíkem z 86 na 85 Kč a o korunu levnější má být i polévka, která nyní stojí 14 Kč. A reakce těch, kteří sedí v příslušné komisi? Vymlouvali se většinou, že na hlasování ani nebyli. Ale stejně zlevnění hájili s tím, že Sněmovna má i obyčejné zaměstnance. Nakonec se zjistilo, že na rozhodnutí o zlevnění v jídelně stačí hlas čtyř poslanců...

8. června 2018

V jámě lvové

Redaktor Aha! pronikl přímo do sněmovní jídelny. Jeho účet za zeleninové kari rizoto se sýrem, okurku, rakvičku se šlehačkou a kofolou dělal 75 Kč. A kdyby se tak nerozšoupl a spokojil se jen s rizotem bez okurky, najedl by se za neuvěřitelných 31 Kč. Zeptali jsme se i lidí na ulici na názor. „Výsměch matkám samoživitelkám, hrůza, čuňárna... ale nás to u poslanců ani nepřekvapuje,“ dozvěděli jsme se. A couvat pod tlakem začali i sami poslanci. Například lidovec Jan Čižinský prý navrhne hned na příštím jednání celé sněmovny, aby šly ceny zase nahoru.

9. června 2018

Plebs sem nesmí

Výmluvy poslanců, že levnější jídlo je důležité pro zaměstnance Sněmovny a oni se vlastně jen tak na levné vlně vezou, jsou liché! Aha totiž zjistilo, že prostý zaměstnanec se do elitní poslanecké restaurace nedostane. Alespoň bez doprovodu poslance ne. Pro plebs je totiž určena zcela jiná jídelna. Experti přitom Aha! řekli, že ohled na chudší zaměstnance lze udělat čistším způsobem. Zkrátka ceny standardní pro všechny, jen zaměstnanci by měli dostávat dotované stravenky tak, jak to chodí v normálních firmách.

Přečtěte si
Yarda
10. 6. 2018 • 08:43

...Aha totiž zjistilo, že prostý zaměstnanec se do elitní poslanecké restaurace nedostane. Alespoň bez doprovodu poslance ne. Pro plebs je totiž určena zcela jiná jídelna... Připomněl jsem si má studentská léta - v menze na Strahově se stravovali kromě studentů i Páni Sportovci. Jídlo pro studenty nebylo špatné, ale Páni Sportovci dostávali extra jídla. Někomu se to nelíbilo, tak se Páni Sportovci začali stravovat v odděleném prostoru.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.