Film Dukla 61: Dvě nečekané hvězdy! Vnučka Formana (†86) a syn Hese (†50) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Film Dukla 61: Dvě nečekané hvězdy! Vnučka Formana (†86) a syn Hese (†50)

Řešit museli neplánované těhotenství.
Řešit museli neplánované těhotenství. (Foto - ČT, ara)

Jiní na tuhle chvíli čekají celý život, oni to zvládli ještě, než jim stačilo pořádně zaschnout razítko v občance. Ve filmu o hornickém neštěstí dostali šanci syn zesnulého choreografa Richarda Hese (†50) a vnučka režiséra Miloše Formana (†86). Oskar Hes (19) i Antonie Formanová to zvládli na výbornou.

„Nejtěžší bylo sjíždění do dolů. Působí to silně, temně a přitom mysticky. Pro mě to bylo velké dobrodružství, taková dovolená sto metrů pod zemí,“ zlehčoval student Konzervatoře v  TV Plus drsné podmínky natáčení. V roli Petra Šlachty, který se teprve hornickému řemeslu učí, si přitom musel projít peklem. Byl totiž jeden z těch, kteří v dolech strávili nejvíc času.


Strašlivá zima
Nejenže byl kompletně pomazaný mourem, ale v maximálně 12 stupních se celý den pohyboval v rozhalené košili. 
„Byla jim opravdu strašná zima. Překonávali jsme to tak, že jsme je vždycky zabalili do péřovky a oni to nějak vydrželi. Oskar nechápu, jak to vydržel. Byl to jeden z největších držáků v podzemí,“ chválil jeho výkon režisér David Ondříček (48). I když syn zesnulého choreografa Richarda Hese, který před 4 lety podlehl rakovině slinivky, neoslavil dvacáté narozeniny, není u filmu nováčkem. Před dvěma lety se objevil v neméně náročném seriálu Pustina, kde pod taktovkou režiséra Ivana Zachariáše (46) zase musel běhat kilometry lesem.

Léčba šokem
V Dukle 61 mu zdárně sekundovala i vnučka Miloše Formana, která si zahrála jeho těhotnou přítelkyni Janu. I když netrávila hodiny pod zemí, musela sehrát náročné dramatické scény a držet krok se zkušenou herečkou Marthou Issovou (37). „Jako první jsem natáčela závěrečné davové scény, kde se ženy dozvídají o neštěstí. Byla to pro mě taková léčba šokem, pak už to bylo lepší,“ popsala studentka DAMU složité začátky na place.

Básníci skončili druzí
První část dvojídlného filmu o důlní katastrofě z roku 1961, která vzala život 108 horníkům, diváci hltali se zatajeným dechem. Katastrofický film podle skutečných událostí si na programu ČT1 pustilo hned 952 tisíc lidí starších patnácti let, a stal se tak jasnou jedničkou nedělního televizního večera. Dvojkou byla komedie Jak básníci čekají na zázrak, kterou ve stejnou dobu na Primě sledovalo 820 tisíc diváků.





Přečtěte si
antonuis.j
29. 5. 2018 • 14:50

Že ano, ta podoba se nezapře, taky jsem přemýšlel koho mi ta holčina připomíná. Je šikovná, to se musí nechat, i ten mladý Hes se nám líbil, oba byli výborní. A celkově ten film stál za to, povedl se.

pelagie
29. 5. 2018 • 08:17

A já pořád komu je ta holka podobná, ano je to jeho vnučka, která se podoba svému tátovi...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.