Kuželka musí NA OPERACI: Nález na střevech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kuželka musí NA OPERACI: Nález na střevech!

Jan Kuželka skončil opět v nemocnici.
Jan Kuželka skončil opět v nemocnici. (Alexandr Malachovský)

Je nejvytíženějším hercem epizodních rolí, záběrem na baculatého kuchtíka začíná např. slavný Formanův film Amadeus. Jinak má na svém kontě přes tři stovky divadelních a filmových postav, hollywoodské nevyjímaje. Jenže herec Jan Kuželka (71) je poslední dobou i věčný pacient. Chorobopis je dnes dlouhý jako výčet jeho rolí. Mimochodem, dvakrát málem umřel, jednou se skoro utopil, teď je ve špitále znovu!

Nedělní Aha! nikdy nechybí na návštěvě a byli jsme za hercem i tentokrát. V pražské Nemocnici pod Petřínem právě podstoupil sérii vyšetření. „Kolonoskopie mě moc nebaví, ale když to musí být,“ krčí rameny Jan Kuželka. „Přechodil jsem dvě virózy, zranil se v divadle, rozsekl si nohu až na kost a fungoval pod brufeny. Zkrátka jsem se necítil dobře. Bylo toho na mě najednou moc. Shodil jsem jedenáct kilo,“ vypočítává milovník dobrého jídla, piva i slivovičky.

Už proto byl úbytek na váze znepokojující. „Panu primářovi se nelíbil nějaký útvar ve střevech, zřejmě se jedná o nějaký zánět,“ vypráví jako zkušený pacient. „A nakonec z toho vyšlo, že musím příští týden na operaci.“ Nyní je v péči paní doktorky Kameníkové a dává si dobrý pozor na svůj zdravotní stav.

Zapomínal mluvit i chodit

Aby ne! Před třemi lety měl na kahánku, změnil se život jemu i jeho blízkým. Na konci roku 2014 se vrátil s divadlem z Číny a manželka ho téměř nepoznala. „Jenom jsem spal, téměř nejedl, měl jsem špatnou orientaci a poruchy psychiky. V krátké době jsem shodil čtrnáct kilo,“ vzpomíná herec Kuželka. Skončil v nemocnici na infekčním oddělení, kde strávil dva měsíce a prodělal mnoho různých vyšetření. Zapomínal, těžko hledal slova k vyjádření, měl poruchy rovnováhy, cítil se pod psa, měl ustavičné stavy sklíčenosti. O chod rodiny se starala jen manželka.

Trapas s Milošem Formanem

Miloš Forman mu dal roli v Amadeovi a právě se slavným režisérem zažil Kuželka největší faux pas svého hereckého života. Formanovi se zranil americký herec, který měl hrát kuchaře Salieriho a on se mu měl přijet na Barrandov ukázat. „Přivezli mě do produkce a šli pro Formana. Jak jsem tam postával, přišel nějaký chlapík v pruhované košili, pozdravil mě a ptal se, co tam dělám. Řekl jsem mu důvod své návštěvy a zeptal se ho, zda taky dělá na Amadeovi. Řekl mi, že taky a představil se jako Miloš Forman. Spletl jsem si ho s rekvizitářem.“

Celý článek najdete v tištěném Deníku Aha!

TOP 5 scén ve filmech Miloše Formana 

Video se připravuje ...



Přečtěte si
ivoadler
20. 5. 2018 • 11:47

To je jako s tou Tomsovou. Ještě by nám chtěli zamávat z rakve!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.