Režisér Tří oříšků Václav Vorlíček (87): OZAŘOVÁNÍ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Režisér Tří oříšků Václav Vorlíček (87): OZAŘOVÁNÍ

Režisér Václav Vorlíček
Režisér Václav Vorlíček (Alexandr Malachovský)

V tichosti se podrobil radioterapii. O co přesně šlo a proč ho sanitka musela před dvěma měsíci převézt z Prahy až do Ostravy, ale Václav Vorlíček (87) všem úspěšně tajil. Až teď deníku Aha! režisér svěřil, že nešlo o žádnou banalitu, ale ozařování! Režisér se musel poprat se zákeřnou rakovinou.

Byl samý vtípek, ochotně se podepisoval fanouškům a nenechal se dvakrát přemlouvat ani ke krátkému proslovu na vyvýšeném pódiu, kam se obratně vyhoupl jištěn svou hůlkou. Na zahájení vernisáže výstavy Retro biják 60. – 90. léta v pražském Tančícím domě na sobě Vorlíček prostě nedal nic znát.


Dopadlo to dobře
„Cítím se jako stárnoucí pán, který má své problémy s klouby, koleny a tak dále. Co se dá dělat! Léta pracujou a materiál není věčný. Opotřebovává se,“ pokoušel se vtipkovat. Na dotaz deníku Aha!, proč musel v březnu do 360 km vzdáleného špitálu, ale zvážněl. „Myslíte, jak jsem byl na tom ozáření? Jo, to jsem byl... Ale dopadlo to dobře,“ odvětil režisér, kterému lékaři zjevně objevili některý z nádorů. „Do Ostravy jsem musel, protože tam mají nějaké aparatury, které v pražské Krči nemají,“ vysvětlil Vorlíček. Ozařováním se především léčí onkologická onemocnění. Až 50 % nemocných s touto diagnózou radioterapii podstoupí.


Dá si i cigaretku
„Byl jsem v Krči, která s tou Ostravou spolupracuje, a řekli mi, že je to v pořádku,“ uzavřel. Hned po našem rozhovoru si nechal přivolat taxi a rychle se vytratil ven, kde před odjezdem stihl ještě oblíbenou cigaretku. Jeho osud se tak, zdá se, přibližuje osudům hvězd jeho Popelky, které také bojovaly či stále ještě bojují s vážnými chorobami.

V nemocnici je jako doma
Poslední roky vídá Václav Vorlíček lékaře snad víc než herce. Zdravotní lapálie začaly před čtyřmi roky, když ho na přechodu na pražském Karlově náměstí nešťastně srazilo taxi. Sanitka ho s otřesem mozku odvezla do špitálu. Jenže týden poté, co byl konečně propuštěn, se do nemocnice musel vrátit. Na svém těle totiž objevil nebezpečnou krevní sraženinu a musel na operaci. Loni v květnu zase ošklivě upadl před budovou Českého rozhlasu a poranil si koleno. Letos v únoru začalo kolečko po nemocnicích nanovo – tentokrát se ale zjevně musel svěřit do péče lékařů kvůli nádoru.

Kruté osudy hvězd oblíbené pohádky:

Rolf Hoppe (87), král
Boj o život
I samotného Vorlíčka zaskočila smutná zpráva, že německý herec v nemocnici bojuje o život. Loni v srpnu totiž na poslední chvíli musel zrušit návštěvu prvního mezinárodního festivalu filmových pohádek. „Tatínkovi vážně není dobře a převoz z Drážďan by pro něj byl velmi náročný. Držte mu palce, bojuje,“ řekla tehdy deníku Blesk jeho dcera Josephine Hoppe.

Libuše Šafránková (64), Popelka
Rakovina plic
Osud si krutě zahrává i s naší nejkrásnější Popelkou. Zhruba před čtyřmi lety jí lékaři našli karcinom na plicích a Libuška po nevyhnutelné operaci přišla zhruba o jejich pětinu. Nakonec ale zabojovala a zdá se, že zákeřnou nemoc porazila. „Cítím se opravdu skvěle,“ nechala se slyšet před dvěma lety herečka a pozvolna se vrátila před kameru.



Vladimír Menšík (†58), podkoní Vincek
Těžké astma
Léta bojoval s démonem alkoholu. Osudným se mu nakonec stalo ale těžké astma, kvůli kterému se nemohl pořádně nadechnout. „Když si vzal léky na astma a sedativa na bolesti, usínal, nebo téměř upadal do bezvědomí. Pak si vzal léky na povzbuzení srdce, ale za chvíli se zase dusil a naříkal bolestí. Přitom ještě bral léky na bolesti žaludku. Nemohl jíst, všechno, co snědl, vyzvracel,“ popsal jeho smutný odchod synovec Pavel. Herec zemřel 29. května 1988.

Jan Libíček (†43), preceptor
Diabetický šok
Vorlíček byl smutným svědkem jeho smrti. Herec totiž zemřel během natáčení Jak utopit doktora Mráčka. Zničehonic se skácel do vody a upadl do bezvědomí. Jakmile se z něj nakrátko probral, začal utíkat lékařům, ze kterých měl panickou hrůzu. Ti ho sice nakonec do sanitky dostali, ale během převozu do nemocnice 24. května 1974 zemřel coby silný cukrovkář na diabetický šok.


Helena Růžičková (†67), Droběna z Outlova
Rakovina
Lékaři jí dávali jen dva týdny života, herečka se ale nevzdala a nad rakovinou si vybojovala další tři roky. A to přes všechny komplikace, kardiostimulátor, 27 chemoterapií a nesnesitelně mučivé bolesti. „Bylo to hrozný. Vzala si bílou halenku a za chvíli byla celá od krve,“ zavzpomínal se slzami v očích hereččin kamarád Václav Glazar (61). Nakonec herečce selhaly ledviny a 4. ledna 2004 zemřela.

Jiří Růžička (†43), pomocník v kuchyni
Infarkt
Jeho problémy začaly prasklým vředem na dvanácterníku. Došlo k tomu v bytě jeho mámy Heleny v den, kdy měla s ním měla odjet na zájezd na Slovensko. Jiří pak trávil čas střídavě po nemocnicích a v péči své matky. Bohužel následovalo několik mrtvic, infarkt, několik dalších kolapsů. Nakonec byl přeložen do nemocnice v Plzni, kde zemřel na následky mrtvice.

Míla Myslíková (†71), hospodyně
Mrtvice
Zdravotní problémy jako cukrovka a Parkinsonova choroba ji připravily o celoživotní lásku – hraní. V nemocnici skončila kvůli těžké mozkové příhodě a delší dobu ležela na neurologii. Vypadalo to, že je z nejhoršího venku – mluvila, chystala se na rehabilitaci ruky, pak ale mrtvice udeřila ještě jednou. Herečka svůj boj prohrála 11. února 2005.

Jiří Krytinář (†68), královský šašek
Infarkt
Ani jemu zdraví nesloužilo nejlépe. „Jirku skolil jeho věk, špatná životospráva, chlast, a především to, že nevypadal jako my,“ komentoval jeho smrt kamarád a producent Pavel Pásek (50). Nejdřív si všichni mysleli, že ho o život připravila plicní embolie, jeho dcera Jana (28) ale všechny vyvedla z omylu a přiznala, že se táta dlouho léčil se srdcem a zemřel na infarkt.

Princ Trávníček vzpomínal na Popelku: Utopil jsem koně ve sněhu!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.