Otevíračka Ivanky Trump: Desítky mrtvých! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Otevíračka Ivanky Trump: Desítky mrtvých!

Ivanka zastupovala v Jeruzalémě svého otce, amerického prezidenta Donalda Trumpa.
Ivanka zastupovala v Jeruzalémě svého otce, amerického prezidenta Donalda Trumpa. (foto: Reuters,Profimedia.cz)

Nejméně 58 mrtvých a přes 1300 zraněných (z toho asi 400 postřeleno) si vyžádaly protesty v pásmu Gazy. Důvodem bylo včerejší otevření ambasády USA v Jeruzalémě, kterého se mj. zúčastnila i dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa (71) Ivanka (36) s manželem Jaredem Kushnerem (37).

Trump v poselství reprodukovaném během slavnosti uvedl, že „Spojené státy zůstávají plně oddány úkolu usnadnit dosažení trvalé mírové dohody“.
K přesunu ambasády z Tel Avivu má mnoho amerických spojenců výhrady. Přípravu prohlášení Evropské unie, které by včerejší krok USA kritizovalo, ale v minulých dnech zablokovala trojice unijních zemí Česká republika, Maďarsko a Rumunsko. „Otevření velvyslanectví pro Izrael na území západního Jeruzaléma automaticky nevylučuje možné budoucí otevření dalšího úřadu v Jeruzalémě východním. EU nás penalizovat nemůže,“ je přesvědčený bývalý velvyslanec v židovském státě Tomáš Pojar (44).


Pro přesun je i Zeman
Česko by podle premiéra Andreje Babiše (63) mělo do konce května v Jeruzalémě otevřít honorární konzulát a do konce roku Český dům jako prostor pro česko-izraelskou kulturní, obchodní a mezilidskou výměnu. Pro přesunutí ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma po vzoru USA se opakovaně vyslovil prezident Miloš Zeman (73).

Děti Ivanky Trumpové zpívají na Floridě čínskému prezidentskému páru tradiční čínskou píseň:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.