Máma-hrdinka: »Propila se« k miminku! 9 litrů vody denně, aby dítě zachránila | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Máma-hrdinka: »Propila se« k miminku! 9 litrů vody denně, aby dítě zachránila

Hrdá máma Cally.
Hrdá máma Cally. (Foto Instagram)

Lékaři jí doporučovali přerušení těhotenství, Cally Hibbert (27) se ale nevzdávala. Ač dávali jejímu miminku 1% šanci přežít, ona ho zachránila prostou, řeklo by se babskou metodou. Pila, pila a... Ještě víc pila.

Už brzy v těhotenství měla Cally obtíže, krvácela. Ostatně za sebou měla čtyři samovolné potraty, ale také dvě úspěšná těhotenství, má doma Olivera (9) a Holly (5).

Krvácení v 16. týdnu ustalo, a tak zahořela nadějí. Jenže po dvou týdnech, když se ohýbala k sušičce na prádlo, jí »praskla voda«. Honem ji vzali do nemocnice, kde trnula, že o děťátko přijde. Porodníci obvykle vypiplají až miminka narozená kolem 22. týdne...

Lékaři interrupci navíc doporučovali, neboť bez plodové vody dítě přežívat nemůže. „Nemohla jsem to ukončit, když jsem cítila, jak mu bije srdíčko,“ řekla Cally deníku The Sun.

A tak se v zoufalé naději vrhla na internet, kde nakonec skutečně našla radu – v komunitě matek s předčasně narozenými dětmi. „Když jsem si přečetla, že některým pomohlo pít hodně vody, věděla jsem, že se nevzdám. Dočetla jsem se, že čím víc matka pije, tím víc dítě močí a doplňuje tím v děloze vodu. Neměla jsem co ztratit.“

Lékaři nebyli proti, jen varovali, že může hrozit infekce. Ale Cally měla štěstí. A hlavně vytrvalost, protože tolik pít a skoro nic jiného nedělat, jen odpočívat, nebylo jednoduché. Denně do sebe naklopila 8 až 9 litrů tekutin, převážně vody! A zabralo to!

Kontrakce nakonec přišly až v 28. týdnu. Porod byl sice složitý, Leo vážil jen tři čtvrtě kila a nedýchal, lékaři ho ale zachránili, i když v jejich péči zůstával několik měsíců. V červenci mu budou dva a roste z něj nejspíš zdravé, normální dítě.

„Je neskutečné, že ačkoli doktoři říkali, že nic nezmůžou, zachránilo mu život něco tak prostého,“ žasne stále Cally.

Pozor na planý poplach

„Není vědecky podloženo, že by pití velkého množství vody zmenšilo riziko pro nenarozené dítě,“ konstatuje pro The Sun profesor Mark Kilby z Královské společnosti porodníků a gynekologů. „Pokud vám z vaginy uniká tekutina, noste vložku a zaznamenejte si barvu a množství. Může to být jen moč, při těhotenství často uniká.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.