První dáma české kosmetiky Olga Knoblochová slaví : Lady Dermacol je 85 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

První dáma české kosmetiky Olga Knoblochová slaví : Lady Dermacol je 85 let

Olga učila československé ženy, jak být krásné.
Olga učila československé ženy, jak být krásné. (Foto Aha! – Petr Novotný, archiv Dermacol, ara)

Vrátila československým ženám sebevědomí a vyrobila pro ně funkční make up. První tuzemská vizážistka Olga Knoblochová, známá také jako lady Dermacol, slaví dnes 85 narozeniny. A »svou« kosmetiku používá stále.

Dostupné kosmetiky bylo v padesátých letech minulého století v Československu pomálu. Oficiální linie razila teorii, že pro socialistickou ženu se přílišné zdobení nehodí. Olga Knoblochová pracovala v nově založeném Ústavu lékařské kosmetiky, kde pomáhala vyvinout dokonale kryjící make-up. Původně měl pomáhat lidem, kteří mají pigmentové skvrny nebo takzvaný oheň ve tváři. Motivovala ji snaha pomoci mamince, která do ústavu přišla s takto postiženým dítětem. „Přišla paní s malou dcerou, která měla na obličeji a v dekoltu velký névus, mateřské znamení. Tehdy se jeho odstranění ještě neprovádělo. V té době ho bylo možné pouze zalíčit vhodným barevným krémem,“ zavzpomínala.


Spojení s filmem
Ve filmovém studiu Barrandov byla laboratoř pro filmová líčidla, a proto oslovila jejího vedoucího a vyrobili krycí make-up v deseti odstínech, který takto postiženým pomohl. Později se ale začal »její« make-up používat i pro krášlení zdravých žen, které toužily mít barevně sjednocenou hladkou pleť. Oblíbily si ho i maskérky na Barrandově, a díky tomu se stal slavným i v cizině. „Název Dermacol dostal ze složení slov derma – kůže a color – barvit. A protože jsme měli chráněnou značku Dermacol film studio Barrandov Praha, tak se nám otvíraly dveře i do zahraničí,“ řekla již dříve Aha!


Hlavně se odlíčit
Československou kosmetiku pak prezentovala i na veletrzích v západních zemích. Chirurgickým úpravám zevnějšku se jubilantka vždy vyhýbala. Ani ve zralém věku však nezapomíná na péči o pleť. Klíčem k půvabné tváři je prý neopomenout se každý večer pořádně odlíčit.  Bydlí v domku v Kardašově Řečici na jihu Čech. Věnuje se vnoučatům zahrádce, ale také stále školí nové mladé kosmetičky.

Líčila i Bohdalovou jako Dámu na kolejích
Lady Dermacol pomáhala filmařům nejen tím, že spoluvynalezla nový make-up. Někdy herečky i sama líčila. Například proměna Jiřiny Bohdalové z unavené tramvajačky v oslnivou femme fatal ve filmu Dáma na kolejích (1966) je její práce.

»Kosmeťák« ve filmu
Ústav lékařské kosmetiky si »zahrál« i ve slavném filmu Léto s kovbojem (1976). Honza Macháček alias Kovboj v podání herce Jaromíra Hanzlíka (70) ho navštívil, aby mu lékařka v podání Věry Galatíkové (†69) odstranila vytetované jméno bývalé lásky.


Licence pro Hollywood
Silně krycí make-up značky Dermacol, která vznikla v 60. letech v Praze, byl prvním svého druhu v Evropě. Licence na tento výrobek byla dokonce prodána do Hollywoodu, kde ho využívaly největší hvězdy. Mimochodem, firma prý vydělávala Barrandovu 120 milionů korun ročně...

Řasenka typu plivník
Ženy se chtěly líbit vždy. Olga Knoblochová vzpomínala, že když byla kosmetika nedostatkovým zbožím, dělaly si ženy a dívky oční linky krémem na boty nebo používaly ohořelou sirku. Barva na řasy, která se prodávala v drogérii, byla tak tuhá, že se musela ředit vodou. Kosmetičky jí říkaly »plivník «, muselo se do ní...

Štěstí s cestovatelem
Olga Knoblochová byla dvakrát vdaná, manželství se však nevydařila. Štěstí našla až po boku slavného cestovatele Jiřího Hanzelky (†82), který se svým známým Miroslavem Zikmundem (99) procestoval svět.

Na video s Olgou Knoblochovou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.