Jak točil Forman v socialistické Praze film Amadeus | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak točil Forman v socialistické Praze film Amadeus

Natáčení v Praze nejprve nechtěli komunisté povolit, záhy se ukázalo, že to do státní kasy přinese pěkný balík peněz.
Natáčení v Praze nejprve nechtěli komunisté povolit, záhy se ukázalo, že to do státní kasy přinese pěkný balík peněz. (Reflex a ČTK, archiv, ara)

Mohl točit svého slavného Amadea v Budapešti, v barokních palácích Vídně, ale umanul si, že to bude jedině v Praze. Miloš Forman (†86), režisérský génius, měl s tímhle filmem velké patálie, ale všechny překonal a Amadeus (1984) nakonec získal osm Oscarů. Komunisti mu nejprve nechtěli natáčení v Praze povolit, měl také problémy s církví a celou dobu byl pod bedlivým dohledem agentů StB.

Estébáci v tu dobu dokonce lámali ke spolupráci jeho kamaráda a kameramana filmu Miroslava Ondříčka (†80), aby na Formana donášel. „Byl jsem pod neuvěřitelným tlakem, vysvětloval jsem jim, že nejsem na agenta ten správný typ, že to nepůjde. Odmítl jsem podepsat a myslím si, že stres se podepsal na mé druhé mrtvici,“ líčil slavný kameraman. Prodělal ji uprostřed natáčení, spadl mu koutek, nemohl dlouhé týdny mluvit a se štábem i s rodinou si jen dopisoval. „Pánbůh chtěl, že to takhle dopadlo, že jsem jim unikl a nevyhráli nade mnou,“ svěřil ve své autobiografii Miroslav Ondříček.


Dokonce líčili i na jeho manželku Evu, chtěli se o Formanovi dozvědět ze všech možných stran co nejvíc. „Je pořád stejný, nezměnil se, je vždy na ostří nože,“ řekl jim jen Ondříček o kamarádovi. „Má strach z úkolů, které by měl plnit, a má obavy, že by to nervově nevydržel,“ píše se ve spisu Státní bezpečnosti.

TOP 5 scén ve filmech Miloše Formana:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.