Co se děje po smrti slavného režiséra? Juraj Herz (†83): Komu připadne dědictví?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Co se děje po smrti slavného režiséra? Juraj Herz (†83): Komu připadne dědictví?!

Juraj Herz (†83)
Juraj Herz (†83) (Foto Aha! - Martin Hykl, ČTK a ara)

Myslel v závěti slavný režisér, než zemřel, na svoji životní přítelkyni a herečku Martinu Hudečkovou (54)? Podle zákona existují pouze dva dědicové slavného režiséra, a těmi jsou jeho dvě děti z předchozích manželství!

Z prvního manželství s Evou Herzovou pochází syn Michal (57), který je rovněž režisér, a ze druhého s herečkou Terezou Pokornou (57) dcera Annelie (29). A byla to právě ona, kvůli níž se režisér potřetí neoženil a proč žil s Hudečkovou posledních devět let svého života tak říkajíc na psí knížku.

„S velkým ohledem na dceru, která by se přinejmenším hrozně styděla na svatbě svého sedmasedmdesátiletého otce, jak se už dala slyšet, to nemíním udělat ani jí, ani sobě. Dvě svatby stačí,“ vysvětloval před šesti lety Herz, proč si Martinu nevzal. A proto se na ni dědictví nevztahuje.

Nemovitosti nemá

Jestliže režisér nenapsal testament, Martina Hudečková nemá na dědictví právo. Pokud myslel v poslední vůli na ni i obě děti, rozdělí si »pouze« tantiémy ze jeho uměleckou tvorbu a bankovní účty v řádech milionů. Ovšem v případě, že je Juraj před svou smrtí nepřepsal na Martinu...

Jinak nemovitý majetek na režiséra žádný psán není. Byt, v němž s Martinou žil, je Hudečkové, a milovaná chalupa u Jindřichova Hradce rovněž.

Zůstal doma

„Na Martinu Juraj určitě myslel. Miloval ji, vlévala mu krev do žil a v neposlední řadě to byla ona, která se o něho jako o nemohoucího starala až do samotného konce. Vždyť kvůli němu praštila i s divadlem. Juraj už potřeboval péči čtyřiadvacet hodin denně,“ řekl Aha! režisérův blízký přítel. Od loňského října už Herz ležel nehybně doma na polohovací posteli, napojen na podpůrné přístroje a jeho ošetřovatelkou byla ve dne v noci Martina. „Juraj mi dal pár krásných let a já mu to chci vrátit,“ vysvětlila Aha! koncem roku Hudečková, proč trvala na tom, aby jejího Juraje odvezli domů a nikoli do nějakého hospicu, kam by jistě ve svém zdravotním stavu patřil.

Právník Jan Černý: Jak se dělí dědictví?

„Pokud by pan Herz nezanechal poslední vůli, dědí rovným dílem jeho dvě děti. Pokud by v závěti pamatoval pouze na svoji přítelkyni, dědí vše ona, ovšem až na jednu třetinu, která ze zákona patří dětem. A třetí možnost je, že pan Herz v závěti pamatoval na všechny tři a podle jeho rozhodnutí se bude dědit movitý i nemovitý majetek a tantiémy,“ vysvětlil Aha! renomovaný pražský právník JUDr. Jan Černý.

 Rozhovor s režisérem Jurajem Herzem, který s ním natočili na MFF Karlovy Vary 2010

Video se připravuje ...



Přečtěte si
jasnovidec01
11. 4. 2018 • 11:50

Blesku,jdi do H.a..j.z.l.u.co taky špiníš lidi po smrti.co ti je potom komu připadne majetek,radši běžte uklízet Prahu, aby nebylo všude nablito a samé psí hovna,nazdar

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.