Přežila jedno z nejkomplikovanějších těhotenství na světě: Teď se žena (27) může chlubit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Přežila jedno z nejkomplikovanějších těhotenství na světě: Teď se žena (27) může chlubit!

Casey porodila dvakrát za sebou dvojčata.
Casey porodila dvakrát za sebou dvojčata. (Foto: ara)

Sedmadvacetiletá Casey Saundersová z amerického Colorada měla neuvěřitelné štěstí. Šance že žena porodí po sobě dvoje identická dvojčata, je asi 1: 70 000. Její druhá dvojčata navíc sdílela jednu placentu, tento stav se podle odhadů vyskytuje pouze u jednoho procenta dvojčat. Takové těhotenství je nejenom vzácné, ale může způsobit i fatální komplikace.

První dvojčata – chlapce Casey porodila, když jí bylo pouhých sedmnáct let. Když o osm let později slyšela, co vidí lékařka na ultrazvuku, myslela, že si z ní dělá srandu. Ani ve snu by jí nenapadlo, že bude mít podruhé dvojčata.

Jenže radostná zpráva šla ruku v ruce s informací, že těhotenství je více než rizikové. Dvojčata totiž sdílela nejen placentu, ale i amniotický vak. Podle britského Daily Mailu je míra přežití takovýchto dvojčat asi 75 až 80 procent, po uplynutí 24 týdne těhotenství.

„Před každým ultrazvukem jsme byli nervózní, jestli se jim nezapletly pupeční šňůry. Ale každý den rostly,“ popsala žena, která poslední dva měsíce těhotenství strávila v nemocnici. Holčičky Maya a Laia přišly na svět o dva měsíce dříve, než byl určen termín porodu. Další čtyři týdny musely holčičky zůstat v nemocnici, ale dnes už je jasné, že jsou obě v naprostém pořádku. Jejich máma se tak konečně může chlubit, jakou má doma vzácnost.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.